Vedení města k tomu inspiroval překvapivý nález v září minulého roku, když klempíři sejmuli pozlacenou báni a objevili neprodyšně uzavřený tubus. Obsahoval listiny a další artefakty z let 1704 až 1962. Tentokrát připravili hned tři kovová pouzdra, která se uložila na původní místo do okrasné báně.

Režisér Miloš Forman při natáčení filmu Amadeus v roce 1983
Tajně točil Formana v akci na Hané. Podívejte se na unikátní záběry

Listiny, medaile a fotografie

Do prvního tubusu vrátil primátor města Antonín Staněk původní historické listiny.

„Hned při otvírání nálezu jsme se rozhodli, že po dokončení oprav se vzácné dokumenty na střechu vrátí a že k nim i my přidáme nějaký srovnatelný odkaz naší doby,“ sdělil Staněk.

„Asi nejcennější z artefaktů je medaile z roku 1848, která připomíná korunovaci císaře Františka Josefa, k níž došlo právě tady v Olomouci,“ dodal.

Druhý tubus obsahuje statistické údaje o Olomouci, přehled událostí od šedesátých let až do dneška a fotografie. Dále také pamětní medaile, vydané při příležitosti uvedení Sloupu Nejsvětější Trojice mezi památky UNESCO, svěcení Jana Sarkandera a návštěva papeže Jana Pavla II., výročí návštěvy císaře Františka Josefa na Fortu Radíkov nebo výročí jmenování arcibiskupa Jana Graubnera.

„Medaile jsou balené do hedvábného papíru, tak jak nám to doporučili archiváři,“ informoval primátor.

Ve třetím pouzdře najdou naši potomci dokumenty a fotografie z průběhu rekonstrukce radniční střechy a rekonstrukce věžiček.

Měděnou korouhev a báň centrální věžičky umístěné na budově olomoucké radnice, které ve středu ze střechy sundali pracovníci odborné firmy, teď čekají opravy. Na své místo se vrátí v následujících měsících.Autor: Eva Minárová
Z olomoucké radnice zmizela pozlacená korouhev. Vrátí se po opravách
Nález historických listin ve střeše olomoucké radnice
Vzácný nález. Dělníci objevili ve střeše radnice historické listiny