Ornitologové předpokládají, že rackové se na rybníku dlouho nezdrží. Zájemci o podívanou mohou spolu s nimi v sobotu vyrazit na exkurzi za tímto ptačím návštěvníkem ze severu.

„Na Hradeckém rybníku se objevili dva rackové tříprstí. Jde o středně velké mořské ptáky, kteří žijí na strmých skalních útesech kolem mořského pobřeží a na skalnatých ostrovech Severního moře," uvedl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Zdroj: Youtube

Racek tříprstý je stejně velký jako racek chechtavý. Je převážně bílý s šedým hřbetem a křídly, která mají výrazné tmavé konce.

„Má tmavé nohy a žlutý zobák. Přes zimu se u něho objevuje výrazný tmavošedý pruh za okem. Mladí ptáci mají tmavý konec ocasu, tmavý zobák, výrazné černé opeření na křídlech a na krku, dva tmavé pruhy na hlavě. Mladí ptáci jsou velmi podobní mladým rackům malým," popisoval návštěvníka z mořských skalisek.

Racek tříprstý na Hradeckém rybníka v Tovačově.Do střední Evropy létají výjimečně. V České republice objevují nepravidelně a poměrně vzácně.

Ornitologové evidují asi 120 výskytů tohoto druhu za posledních 150 let. V posledních 20 letech se vyskytl v Tovačově asi desetkrát. Každé jejich pozorování ve vnitrozemí považují ornitologové za velmi významné a jedinečné.

„Vloni jsem racka mořského zahlédl na Chomoutovských jezerech. Nebyl jsem si jist, ale byl to rozhodně on, Jsem zvědav, jestli se objeví znovu," uvedl místní senior, který dlouhodobě pozoruje ptáky v okolí Chomoutovských je­zer.

Podle ornitologů je letošní výskyt dvou mladých racků tříprstých na střední Moravě je spojen s rozsáhlou invazí tohoto druhu do střední Evropy.

„Čekal jsem, že se letos u nás objeví, protože na polském pobřeží byl zjištěn rekordní výskyt 106 kusů racků tříprstých, jednotliví ptáci byli navíc pozorováni i v Rakousku a kolem 10 kusů je v Maďarsku," uvedl jednatel Faunistické komise ČSO Jiří Šírek.

Rackové tříprstí loví především malé druhy ryb, korýše, hmyz nebo červy, často doprovázejí velké rybářské lodě a za nimi na hladině sbírají zbytky ulovených ryb. Někdy okrádají menší druhy vodních ptáků o ulovenou kořist. V Tovačově loví drobné rybky, které zůstaly v tůních po výlovu rybníků.