Loňský vládce Josef Jařab mu korunu předal za mohutného potlesku na Horním náměstí v úterý odpoledne.

„Je to vyznamenání. Když mi volali, že bych se měl stát králem, jestli bych to přijal, tak jsem o tom přemýšlel, mám dost práce. Nechal jsem si pár hodin na rozmyšlenou, ale pak jsem si říkal, že to je věc, kterou nemůžu odmítnout a asi bych tím i někoho zklamal," řekl Jaromír Švejdík s tím, že když stál na pódiu, byl dojatý. Až k slzám.

„Pocházím z Jeseníku a propojenost s Olomoucí mi přijde přirozená. Kdybych se stal králem v Plzni, tak by to možná bylo jen kvůli té Plzni, kterou tam vaří," usmál se.

Nový olomoucký král zpívá v kapele Priessnitz a Umakart.

Uzdravenému Saudkovi by předal korunu

Spolu s Jaroslavem Rudišem je autorem komiksu Alois Nebel a spolupracoval i na stejnojmenném filmu.

„Největší persónou českého komiksu je Kája Saudek. Kdyby se teď náhodou uzdravil, rád mu titul předám nebo s ním budu vládnout," řekl.

„Pro nás, pro tvůrce Aloise Nebela je tohle jedno z nejvyšších ocenění, které jsme dostali. Baví mě ten patriotismus, který cítím k Jeseníkám, ale i celému kraji. Kdyby Alois Nebel neseděl celý den v Nádražce v Bílém Potoku, tak by měl být králem majálesu on," pokračoval.

Aktuálně má rozpracované dvě věci.

„Jedna je tajná, není jisté, jestli se do toho pustím a to by měl být komiksový román. K tomu děláme s Jardou Rudišem, komiksové povídky o patriotovi ze Zábřehu, Eskymo Welzlovi. Zatím do magazínu, ale do budoucna bychom chtěli, aby z toho vznikl sešit nebo album povídek o tomhle polozapomenutém hrdinovi od nás z Olomouckého kraje,"doplnil Jaromír Švejdík.

Muzika na pevnůstce, aktivity v parku

V komiksovém duchu se letos nesl i celý majálesový průvod, který krále městem provázel až na Korunní pevnůstku a do Bezručových sadů, kde se oslavy konají. 

Pro všechny příchozí tam jsou připraveny koncerty zdarma, zábava, outdoorové aktivity a občerstvení.

„Letos jsem na majálesu poprvé a jsem skutečně nadšená. Jako studentka prvního ročníku jsem si takovou akci nemohla nechat ujít, a proto jsem vyrazila i do průvodu masek. Vzhledem k tomu, že mám moc ráda kapelu Tata Bojs, určitě vyrazíme s přáteli i na koncert do Korunní pevnůstky," prozradila studentka Ema Drštičková, která do průvodu vyrazila v kostýmu plyšového zvířátka.