„Zcela určitě uletěla chovateli vodních ptáků," vysvětlil přítomnost cizokrajného ptáka na hladině Moravy Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Kachnička karolínská je mnohem menší než kachna divoká.

„Měří pouze 48 centimetrů a má rozpětí křídel 73 centimetry. Samice je, jako u všech kachen, zbarvena nenápadně. Samec je velmi pestrý, hlavu má výrazně černobílou se zelenavě lesklou péřovou ozdobou. Hruď má kaštanově hnědou s drobnými světlými skvrnami," popisoval v tuzemském hejně vodních ptáků nevídaný druh.

Zdroj: Youtube

Kachničky karolínské hnízdí ve své domovině v dutinách stromů, a to i vysoko nad zemí. Kachňata jsou krátce po vylíhnutí nucena vyskočit z dutiny, která může být i více než 10 metrů nad zemí.

„U nás ve volné přírodě nemá velkou šanci na rozmnožení, protože většinou nenajde vhodnou partnerku svého druhu. Samec kachničky karolínské si proto v Olomouci našel za partnerku samici kachny divoké, kterou následuje na každém kroku," dodal Jiří Šafránek.