Pamětní medaile Olomouckého kraje jim byla v pátek 17. února udělena při společenském setkání složek Integrovaného záchranného systému pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje  v olomouckém Clarion Congress hotelu.

Cena Udělení cen Hrdinové regionu by se mělo stát tradicí.

„Každá ze složek, tedy Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Hasičských záchranný sbor Olomouckého kraje a Policie ČR - krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, nominovala své hrdiny,“ sdělil za krajskou záchrannou službu Zdeněk Hošák.

Při slavnostním večeru nechyběl ani videoklip o činnosti složek IZS, který je současně věnován těm, jenž svůj život při výkonu svého povolání obětovali pro záchranu jiných.

„Vyjadřuje také úctu hasičům, obětem posledních dnů při vážných tragických událostech,“ poznamenal Zdeněk Hošák.

Zdroj: Youtube

Ocenění za záchranu lidského života 

Medaile Olomouckého kraje za „Záchranu lidského života“ udělena na návrh Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje:
Janě Balcárkové

Dne 16. července 2016 v ranních hodinách mezi obcemi Králová a Červenka na Uničovsku zachránila paní Balcárková muže z havarovaného vozidla. Ve chvíli, kdy volala na zdravotnickou záchrannou službu, auto explodovalo.


Medaile Olomouckého kraje za „Záchranu lidského života“ uděleny na návrh Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje:
stržm. Martinu Holanovi a strážníku Ondřeji Kuldovi

Dne 31. října 2016 v Hranicích skočili oba příslušníci policie do řeky Bečvy a na břeh vytáhli topící se 60letou ženu. Po vytažení z vody zachránci zahájili oživování, a to až do příjezdu posádky záchranné zdravotnické služby, které se následně podařilo obnovit ženiny základní životní funkce. (Bohužel žena později v nemocnici zemřela.)

Medaile Olomouckého kraje za „Záchranu lidského života“ udělena na návrh Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje:
Bohumilu Trundovi

V neděli 10. 1. 2016 pan Trunda míjel vilku č. p. 171, když spatřil, že se z podkroví valí kouř. V horním patře domu, kde hořelo, se nacházela starší paní a malé dítě. Pan Trunda zachránil z hořícího domu starší paní, malé dítě a následně se do domu vrátil pro syna paní, který se snažil uhasit vzniklý požár.

Speciální ocenění aplikace záchranka – Mobilní aplikace zdravotnické záchranné služby
Stanislav Stejskal

20.8.2016 využil mobilní aplikaci "záchranka" při dopravní nehodě v těžce dohledatelném místě Vojenského prostoru Libavá. Díky jeho profesionalitě, rychlé reakci a popsání situace výrazně pomohl k pomoci letecké zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Pan Stanislav v praxi již několikrát využil aplikaci záchranka a pomohl tak záchraně lidského života.