"Jsme rádi, že se lidi po Silvestru zvednou a přijdou," usmíval se na vrcholu Bohuslav Drhlík ze spolupořádajícího lutínského turistického odboru.

Letošnímu výšlapu sice moc nepřálo počasí, ale lidé si nestěžovali.

"Jsme tu podruhé a zase dobré. Mají tu speciální kosířské pivko i dobré jídlo," usmíval se čtyřicetiletý Petr s celou rodinou. Bohaté občerstvení mají na starosti dobrovolní hasiči ze Slatinek.

"Máme uzené cigáro, jelení guláš a teplé nápoje," informoval sympaťák ve výdejním stanu.

K dobré náladě všech příchozích přispíval i maskot Kosířan rozdávající perníčky. Navíc byla otevřená i rozhledna, ze které ovšem tentokrát vinou zatažené oblohy moc široký rozhled nebyl.

Následky bouračky v Oskavě
Silvestrovská noc: BMW v potoce, hořící ford a poraněné oko
Ilustrační foto
V Olomouckém kraji se jako první narodil Filip z Uničova

"Já jsem zde už po patnácté. Každoročně si dáváme výborný guláš, ten nemá chybu. Vždy se tu sejde spousta lidí. Letos je dobře, že je otevřená rozhledna," pochvaloval si Mirek Petrásek z Ohrozimi.

Obrovský zájem

Obrovský nápor turistů nenechává lhostejnými organizátory, kteří se na celou akci vždy pečlivě připravují.

"Máme nachystáno čtyři a půl tisíce pamětních medailí a kalendáříků. Děláme to roky a už víme, že více lidí snad nepřijde. On ten Kosíř není nafukovací, kam by se jich například šest tisíc vlezlo," zamyslel se Bohuslav Drhlík.

Odhad zkušeného lutísnkého turisty se ukázal jako fundovaný. Nakonec si vyzvedlo pamětní medaili něco přes tři a půl tisíce lidí.

"Přesně jsme vydali 3640 medailí a kalendářů. Je to takový průměr posledních pěti let," potvrdil Vladimír Grézl, šéf lutínských turistů.

Novoroční výstup na Kosíř spoluorganizují SDH Slatinky a odbor turistiky TJ Sigma Lutín.

Tradiční silvestrovská show otužilců v řece Bečvě v Přerově
Silvestrovská show otužilců přilákala tisíce lidí