Dopoledne se uprostřed Zámeckého náměstí pustil řezník do práce. Porcoval prase, krájel maso. Pozorovaly ho přitom desítky lidí.

Starší vzpomínali, mladší hleděli, co se děje.

„Chceme ukázat domácí zabijačku a je to i určitě oživení dnešní akce. Zároveň se snažíme, aby žily i tradice venku," řekl vedoucí pořádajícího folklórního souboru Haná Velká Bystřice Josef Langer. Počasí přálo, před polednem vysvitlo slunce.

První dochovaná fotka místního masopustu je čtyřiaosmdesát let stará.

Pořád je na ní dobře vidět maska medvěda, takže Josef Langer podle ní mohl před zhruba třicet lety vyrobit repliku s úpravami používanou dodnes.

Nosit tuhle veselou masku ale není nic snadného.

„Je v tom snad padesát stupňů," ulevil si mladík v kůži medvěda, když dotančil s kolegy na návštěvě Domu pokojného stáří Svaté Anny.

Soubor se tam vydal potěšit místní seniory.

„Chodíme tam trochu narušit jejich každodennost a připomenout starším, co dříve zažívali," dodal vedoucí souboru.

Hudba hrála Za tó našó stodolenkó nebo Kalamajku.

„Jsme moc rádi, že za námi přišli. Jako mladší jsme masopustní tradici také drželi," pochvalovala si jedna z přítomných důchodkyň.

Potom si bystřická chasa přebrala od starosty Marka Pazdery na tři dny městské právo.

Kobyla, vodník, řezník a další masky se pak vydaly průvodem po městě.

Před polednem si ještě lidé vystáli dvacetimetrovou frontu na čerstvé zabijačkové výrobky a k obědu se sešlost pomalu rozcházela.