Hlasovali jste a lajkovali v krajském finále pro vánoční stromy z Kostelce na Hané, Plumlova, Ptení, Hranic (Masarykova náměstí), Lipníka nad Bečvou, Kojetína, Jeseníku, Šumperku, Mohelnice, Olomouce (Horní náměstí), Šternberka a Uničova.

Hlasování o absolutního vítěze probíhalo na webech regionálních Deníků a na jejich facebookových stránkách do 21. prosince do 16 hodin.

Vánoční strom v Uničově uspěl ve velké konkurenci. Za ním skončil na druhém místě strom z Mohelnice, a bronzovou medaili si odnesl strom ze Šternberka.

Celkem čtenáři poslali dvanácti finálovým stromům z Olomoucka, Prostějovska, Šumperska a Jesenicka a Přerovska a Hranicka přes šest tisíc hlasů.

Celkové pořadí po sečtení hlasů a lajků

1. Uničov 1929
2. Mohelnice 912
3. Šternberk 795
4. Hranice 584
5. Kostelec na Hané 469
6. Olomouc 336
7. Kojetín 335
8. Plumlov 280
9. Ptení 209
10. Šumperk 140
11. Lipník nad Bečvou 132
12. Jeseník 111

Vítězný krasavec z Uničova

 „Po poměrně nedávném úspěchu uničovského koupaliště v čtenářské anketě Olomouckého deníku mě moc potěšilo, že další anketa opět potvrdila vysokou sounáležitost uničovských patriotů s jejich městem a také spokojenost návštěvníků s tím, co jim Uničov nabízí," řekl starosta města Dalibor Horák.Uničov, Masarykovo náměstí

„Vítězství ve velkém finále čtenářské ankety O nejkrásnější vánoční strom Olomouckého kraje vnímám také jako významné ocenění práce týmu zaměstnanců radnice a firmy, která instalaci a výzdobu vánočního stromku pravidelně zajišťuje," doplnil.

Vánoční strom na Masarykovo náměstí dorazil v pátek 20. listopadu. Vyrostl na sídlišti v Nemocniční ulici.

„Jedná se o Picea pungens Engelm, česky smrk pichlavý nebo také smrk stříbrný. Pěkně stříbřitě vybarvení jedinci, což je i případ tohoto stromu, se označují jako Picea pungens Glauca," přiblížil Ondřej Škarda z odboru životního prostředí uničovské radnice.

O skácení smrku bylo rozhodnuto již dříve, protože musel ustoupit výstavbě komunikací v Nemocniční ulici.

„Ocenění čtenářů nás moc potěšilo," řekla Jitka Mátlová vedoucí odboru životního prostředí. „Vybrali jsme tenhle smrk proto, že je krásně rostlý, hustý a košatý," doplnila.

Asi deset metrů vysoký strom odborná firma ze Šternberka zdobila tři dny.

„Letos máme výzdobu trochu pozměněnou, doplnili jsme ji o další řetězy a baňky. Náš strom je ale sám o sobě moc hezký, vybrali jsme dobře," řekla vedoucí odboru životního prostředí uničovské radnice. Symbol Vánoc, který zdobí centrum uničovské radnici většinou nabízí sami obyvatelé města nebo se vytipuje městský jehličnan.

„Lidé nám dávají tipy, my stromy objíždíme a vybíráme, který by byl nejvhodnější. Letos karta padla na městský strom," dodala Jitka Málková. Do vánočního hávu oděný strom centrum města poprvé rozzářil v pátek 27. listopadu.

„Strom bude zdobit uničovské náměstí do konce roku, první lednový týden jej pak odstraníme."