Zatím to vypadá, že by pár mohl obsadit loňské hnízdo.

„Některé biologické projevy u orlů skalních napovídají tomu, že období hnízdění se blíží," informoval vedoucí projektu „Návrat orla skalního do ČR" Petr Orel.

„S pomocí fotopastí se nám dokonce podařilo zaznamenat páření orlího páru v Oderských vrších. Společně s nimi se v hnízdním teritoriu stále také drží loňské mládě – samice Bára," uvedl.

Podle Petra Orla zatím vše nasvědčuje tomu, že Slávek s Libavou obsadí loňské hnízdo.

„Nicméně o tom jsme byli přesvědčeni i v minulém roce a pak nás překvapili nečekaným přesunem na jinou lokalitu," připomněl.

Pár orla skalního, který se letos potřetí chystá zahnízdit v Oderských vrších. Po sto letech tam poprvé vyvedl mládě ve volné přírodě v České republice před třemi lety – samičku Anežku. Vloni se vylíhla samice Bára.

Pár orla skalního, který se letos potřetí chystá zahnízdit v Oderských vrších. Po sto letech tam poprvé vyvedl mládě ve volné přírodě v České republice před třemi lety – samičku Anežku. Vloni se vylíhla samice Bára. Autor: Petr Orel

Bára vypadá nádherně

Ochranáři vzácné dravce neustále monitorují.

„Evidentně jsou v dobré fyzické kondici. Také samice Bára vypadá nádherně a je zřejmé, že se brzy vydá na potulku," podělil se o zážitky z pozorování orlí slečny, která je druhým mládětem v Oderských vrších, kde se po sto letech podařilo úspěšně nastartovat posun karpatské populace tohoto opeřeného predátora na území České republiky, která byla jeho domovem.

Nové hnízdo, z něhož vzlétla Bára, je vzdušnou čarou do dvou kilometrů od předloňského, z něhož vylétla Anežka – první mládě orla skalního z Oderských vrchů.

Ochranáře vloni v dubnu překvapilo, když samici Libavou nenašli na hnízdě, ze kterého navíc zmizely veškeré čerstvě donesené větve.

„Proč orli na poslední chvíli před hnízděním opustili hnízdo, není úplně jasné. Zřejmě proto, že hnízdní strom i většina jedlí v okolí začala rychle zasychat, především pak v dubnu a květnu velmi výrazně „zrezivěly"," vysvětloval, proč rodiče nakonec našli bezpečnější místo.

Milenci ze Slovenska

První neúspěšné hnízdění orla skalního na Moravě zaznamenali ochranáři již v roce 2010, následně pak v roce 2011.

Rok nato byl velmi špatný, ochranáři zaznamenali zmizení orlího páru a zastřelení samce.

Pár z Libavé nevytvořila mláďata vypuštěna ochranáři do přírody, ale jde o pětileté dravce narozené na Slovensku.

„Samice, kterou jsme pojmenovali Libavá, se vylíhla v Nízkých Tatrách, samec Slávek pochází z Malé Fatry," informoval vedoucí unikátního projektu.

Oba dravci se nato napojili na dříve vypuštěná mláďata a trávili s nimi několik měsíců na místě, kde ochranáři dravce vypustili.

Poté obsadili hnízdo po jiném orlím páru, který zmizel a ochranáři o něm nemají žádné zprávy.

Žije až 40 let a v páru

Robustní dravec je po orlu mořském největší ptačí predátor žijící na území České republiky.

Má rozpětí křídel až dva metry a v přírodě se může dožívat bezmála 40 let.

V dospělosti žije v trvalých párech, které si budují mohutná hnízda na stromech či skalách, do nichž snášejí zpravidla dvě vejce.

K jídlu i psík mývalovitý

Sledování orlí rodinky z Libavé jen potvrdilo, že orel skalní patří mezi významné predátory malých šelem.

Ochranáři zaznamenali, jak samec donesl na hnízdo psíka mývalovitého, což je nepůvodní druh rozšířený po celé republice a jeho populace prudce narůstá.

Dravec neodmítne ani menší hlodavce, kuny či holuby. Pochutná si i na obojživelnících a plazech.

Žhavé novinky z orlího hnízda můžete sledovat na 
WEBu projektu Návrat orla skalního do ČR