Letošní nabídka kulturních stánků je ještě větší než v předešlém ročníku. K tradičním cílům přibylo deset dalších míst.

„Návštěvníkům se opět otevře Muzeum umění a vlastivědné muzeum, ale připojí se i Knihovna města Olomouce, protiletecký kryt, Umělecké centrum Univerzity Palackého, kino Metropol nebo forty v Křelově, Radíkově, a nově také Lazecký nebo na Nové Ulici a řada dalších míst," řekl vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Jedním z velkých lákadel akce bude nedávno otevřená Pevnost poznání v Korunní pevnůstce, která zájemcům zpřístupní expozici Věda v pevnosti.

„Pokud vydrží dobré počasí, díky špičkovým astronomickým dalekohledům pronikneme noční oblohou až ke hvězdám," lákala návštěvníky Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

Od 18 hodin do půlnoci mohou lidé většinou bezplatně navštívit nejen výstavy, ale také programy pro děti, koncerty, komentované prohlídky, workshopy, autorská čtení a další akce.

Přemisťování z místa na místo jim usnadní speciálně vypravená muzejní autobusová linka, která vyráží z Hlavního nádraží a jede až do Radíkova.

Orientaci v bohatém programu pak usnadní aplikace pro chytré telefony, jež je volně ke stažení na adrese www.olomouckamuzejninoc.cz.

Druhý ročník Olomoucké muzejní noci se koná od 18 do 24 hodin na čtyřiceti místech v Olomouci a okolí. Vstupné je ve většině institucí zdarma.