"Vrátila se nám po roce krásná lidová tradice, na které stojí náš cyklus Hanácký rok v Bystřici. Jsme rádi, že lidé zareagovali a přišli. Návštěva je opravdu krásná," komentoval první muž obce a pokračoval: "S podobně vysokým počtem lidí jsme i trochu počítali. Dva roky pořádně neměli možnost někam vyrazit a když dnes vyšlo trochu počasí, tak si k nám cestu našli."

Maso z kotla a voňavá prdelačka.

"Ochutnala jsem z obojího a musím říci, že jsem si pošmákla. Černá polévka byla ale vynikající, dobrý nápad byl, že měli k dispozici namačkaný česnek, aby si člověk mohl tu dobrotu vyladit po svém," pochvalovala si například Hana Slezáková a dodala: "Bohužel už jsme nestihli jitrnice. Chtěla jsem vzít manželovi, dal si ale ovárek a byl spokojený."

Lékaři, kteří pocházejí z Ukrajiny a pracují v přerovské nemocnici, organizují humanitární pomoc zdravotnických prostředků pro svou zemi. Vlevo Taras Zakharchuk, vpravo Olexije Chrapak
Přerovští lékaři z Ukrajiny organizují pomoc své zemi

Hrozba omikronu narušila přípravy.

"Čtyři týdny zpátky vrcholil omikron a my jsme si nebyli vůbec jistí, jestli masopust vůbec bude. Jistotu jsme měli až týden před akcí. I proto jsme objednali trochu méně masa a dalších tradičních masopustních laskomin, proto byly například jitrnice rychle pryč," vysvětloval starosta.

Příští rok se budou slavit kulatiny.

"Počítali jsme kolikátý už že je to ročník. Dopočítali jsme se k číslu devatenáct, ale bez záruky. Ony tam byly nějaké výluky, takže oficiálně čísla neuvádíme. Vypadá to ale, že příští rok oslavíme dvacítku," uzavírá Marek Pazdera s tím, že si užije třídenní volno bez starostování.