Velbloudí mimino přišlo na svět do mrazivého rána 15. února, ale matka byla v té době už ve své stáji.

„Dnes již víme, že se jedná o samičku. Dostala jméno Malori. Její porodní váha činila celých 41 kilogramů. Matka rodila podruhé, tudíž je spolupráce příkladná, o mládě se stará náležitě. Otec Lorenzo se ještě nestačil vzpamatovat z otcovství Elliota a má tady závazek další,“ dodává s úsměvem zooložka Libuše Veselá.

Velbloudy chová Zoo Olomouc od roku 1958. V roce 1983 přišli ze Zoo Liberec samec Jásir a samice Arafat.

„Jásir byl nadmíru plodný samec, kterého jsme v jeho činnosti podporovali „služebními cestami“ do spřátelených zoologických zahrad, v nichž se úspěšně rozmnožoval,“ popisuje mluvčí zoo Iveta Gronská.

Bez vody až dva týdny

Poslední velbloudí mládě se v olomoucké zoo podařilo odchovat v loňském roce, kdy přišel na svět Elliot.

Jedná se o domácí býložravá zvířata domestikovaná asi před 4,5 tisíci let, chovají se v počtu okolo 1,5 milionu jedinců. Divoce žije jen v Gobi a severozápadní Číně v počtu necelých 1 000 jedinců a je kriticky ohrožený.

„Velbloudi se pouštním podmínkám umí neskonale dobře přizpůsobit. Jejich srst, která slouží jako velmi dobrý tepelný izolant, je doslova mistrovským dílem přírody a dokáže je chránit před mrazy až minus 40 stupňů Celsia. Úzké štěrbiny nozder se při písečné bouři semknou a brání pronikání jemných pískových částeček. Uši chrání husté chomáče srsti a oči dlouhé dvojité řasy. V případě nutnosti zakryje velbloud oční bulvu průhledným víčkem a začne slzet, aby vyplavil případná zrnka písku,“ připomíná mluvčí.

Díky upravenému metabolismu vydrží velbloud bez vody více než dva týdny. Délka přežití bez vody závisí na potravě.

„Jakmile dorazí do oázy, může během patnácti minut vypít i 150 litrů vody,“ zmiňuje mluvčí olomoucké zoo.

Velbloudí trus hoří

Velbloudi mají dobře vyvinutý čich a dokážou ucítit vodu na vzdálenost 17 kilometrů.

„A ptáte-li se, zda h….. hoří, tak velbloudí ano. Trus je tak dokonale zbaven vody, že je možné ho ihned použít k rozdělání ohně,“ dodává s úsměvem Gronská.

Hrb velblouda neobsahuje vodu, jak se někteří lidé mylně domnívají, ale tuk. Jeho zásoba může dosahovat až 40 kilogramů. Velbloud v horku neotevírá tlamu jako jiná zvířata. „Zatímco pes při velkém vedru otevře tlamu, vysune jazyk a zrychleně dýchá někdy až 300 krát za minutu, velbloud má tlamu zavřenou a nadýchne se jen asi 16 krát,“ doplňuje mluvčí zoo.