Vzpomínkovému obřadu v kryptě kapucínského kostela ve Vídni byl přítomen člen habsburského rodu Paul Georg von Habsburg-Lothringen – vnuk císaře Karla I. – a také vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn.

„Slavnostní akt symbolicky propojil dvě města pro život tohoto habsburského prince tak důležitá: Vídeň, tradiční sídlo panovnického rodu a také místo, kde bylo po smrti uloženo jeho tělo, a Olomouc – město, které mu jako arcibiskupovi přilnulo k srdci a kde také ve shodě s jeho poslední vůlí bylo jeho srdce po smrti uloženo,“ uvedl za iniciátory připomínky a kurátory projektu Josef Kořenek.

Vzpomínka na arcibiskupa Rudolfa Jana v Olomouci, 24. 3. 2019
Olomouc vzpomínala na arcivévodu Rudolfa Jana. Přijel Babiš i Klausová

Olomoucký arcibiskup Graubner ve své promluvě připomenul, že arcibiskup Rudolf byl společensky otevřený, jako hudebník pořádal v paláci každý týden veřejné koncerty, jako vyučený zahradník založil olomoucké parky, výrazně podpořil stavbu divadla, přestavbu semináře, zařídil obnovu univerzity, na níž prosadil češtinu jako vyučující jazyk, podporoval českou literaturu a německým seminaristům uložil dobrou znalost češtiny jako podmínku působení v dvojjazyčné diecézi, založil také vítkovické železárny.

„Bylo vidět, že si své působiště zamiloval a dal mu své srdce i poslední síly. A dnes je naším úkolem důstojně připomenout významnou osobnost Olomouce,“ doplnil Graubner.

Penzion Tode v centru Olomouci získal ocenění Stavba roku.2018 Olomouckého kraje
Penzion olomouckých řeholnic je Stavbou roku. Podívejte se dovnitř

Otčenáš česky a německy 

Po modlitbě a zpěvu chorálu „Svatý Václave“ se celá delegace přemístila přímo k sarkofágu Rudolfa Jana.

Vídeňský a olomoucký arcibiskup k němu společně položili věnec ve tvaru srdce, ostatní zúčastnění pak přidali své kytice.

Celý úterní obřad uzavřela modlitba Otče náš v češtině, němčině a latině.

Rudolf Jan není jediným olomouckým biskupem pohřbeným v habsburské kryptě.

S osudy dalších dvou – Leopolda Viléma (biskupem v Olomouci 1638–1662) a Karla Josefa (1663–1664) – se členové české delegace seznámili vzápětí po skončení obřadu.

Arcibiskupský palác v Olomouci
V Arcibiskupském paláci začala turistická sezóna