Město potřebuje rozšířit kapacity, aby nemuselo malé předškoláky odmítat. Proto chce přistavět dvě oddělení v mateřince na Zámeckém náměstí, zároveň však chce zrušit školku s jedním oddělením na horním konci města, v ulici Na Svobodě.

Projekt vzbudil ve městě velké emoce a debaty.

To, že o zrušení nebo ponechání mateřinky rozhodnou sami obyvatelé města, schválili zastupitelé na svém pondělním zasedání.

„My jsme s výsledkem jednání velmi spokojení, teď budeme dohlížet na to, aby byla otázka neutrálně položená. U referenda je to to nejdůležitější. Jde o to, aby nepředvídala výsledek," uvedla po zasedání Jana Zapletalová Koláčková, právní zástupce petičního výboru a jedna z iniciátorek petice. Dokument s pěti sty čtyřiceti hlasy zastupitelům předala na zasedání.

Pro rozšíření školky je Žaneta Čadová, místní obyvatelka a referendum vítá. Říká, že svůj hlas do urny určitě vhodí.

„S referendem souhlasím, když je to problém, který rozděluje občany, ať si to rozhodnou sami. Na rovinu říkám, že jsem pro zachování projektu dostavby, přístavby Zámecké školky," konstatovala mladá žena.

Zasedání zastupitelstva kvůli školce ve Velké Bystřici

Referendum? Podle některých nesmysl

Ne všichni však z pondělního zasedání odcházeli spokojení. Například Jarmilu Možíšovou všelidové hlasování, jako řešení problému nenadchlo.

„Neočekávala jsem nějaký zázrak, ale to, že bude město chtít tuto záležitost řešit formou referenda považuji za totální nesmysl. Dvě třetiny lidí, část od radnice a dolů nebude v referendu pro zachování horní školky hlasovat. My všichni víme, co v horní školce máme za poklad. Děti tam jsou spokojené, je tam rodinné prostředí, vynikající personál," doplni­la žena.

Ruku pro referendum zvedlo ze čtrnácti zastupitelů dvanáct, dva se hlasování zdrželi. Podle starosty Marka Pazdery by se mělo konat v termínu voleb do Evropského parlamentu, tedy 23. a 24. května.

„Nebudeme muset svolávat speciální okrskové komise a využijeme toho, že jsou volby. Pokračujeme v připravovaném záměru výstavby dvou nových oddělení mateřské školy Zámecké náměstí. Současně jsme nechali na občanech, ať v referendu rozhodnou, jestli má zůstat školka Na Svobodě nebo ne. Každý si musí uvědomit, že tato školka bude potřebovat investice, které možná městu budou chybět někde jinde," doplnil starosta města Marek Pazdera.