Všechny včely musel tento týden zlikvidovat a veškeré vybavení spálit také chovatel v Horce nad Moravou. Přestože se mor nyní vyskytl v jediném, a navíc jen velmi malém chovu, mají z něj ostatní místní včelaři hrůzu.

Pokud by se nakazila i jejich včelstva, dopadli by stejně jako jejich kolega.

Nepříjemného a smutného procesu se v Horce zúčastnili místní dobrovolní hasiči, zástupci obce, včelařského svazu a pracovník olomoucké veterinární správy.

„Jediný účinný způsob, který zabrání dalšímu přenosu nemoci je spálení všech pomůcek, oblečení i úlů. Původce včelího moru totiž dokáže přežít desítky let, nezabírá na něj žádný chemický přípravek nebo postřik,“ sdělil horecký místostarosta Milan Vysloužil (nez.), který se likvidace napadených úlů účastnil i jako zástupce včelařského svazu.

Postižený včelař musel na jedno místo shromáždit veškeré vybavení, oblečení a pomůcky.

„Naštěstí jsem měl jen dvě nová včelstva. S chovem jsem teprve začínal. Teď už není možné zjistit, jestli jsem si koupil nakažené včely nebo pomůcky. Pevně věřím, že dalšímu šíření nákazy v obci zabráníme,“ poznamenal dvaačtyřicetiletý obyvatel Horky, který si nepřál zveřejnit jméno.

Nákaza se šíří už i do olomouckých čtvrtí

Veterináři dosud v bývalém olomouckém okrese objevili šestnáct ohnisek. Ochranné pásmo, ve kterém je omezena činnost včelařů a zakázán přesun včelstev se už rozšířilo i na samotnou Olomouc. Chovatelé jsou z toho nešťastní, podobná omezení ve městě nepamatují nejméně pět let.

Na Olomoucku se už s mimořádnými veterinárními opatřeními kvůli včelímu moru setkali včelaři například ze Samotišek, Radíkova, Hrubé Vody nebo Přáslavic. Naposledy veterináři zjistili nové ohnisko právě v Horce nad Moravou.

Ochranné pásmo ve kterém chovatelé nesmí včely stěhovat však zasahuje až do olomouckých městských částí Řepčín, Hejčín, Neředín a Černovír.

Následky ohniska v Horce nad Moravou však řeší včelaři z celého okolí. Situace se teď zkomplikovala také olomouckému profesionálnímu včelaři Janu Kubešovi. Všechna z jeho dvou stovek včelstev jsou zatím zdravá.

Úly, které má v Neředíně se však nacházejí v tzv. ochranném pásmu.

„Nesmím například stěhovat včely-matky. Po každém stáčení medu si teď musím platit rozbor medu, což stojí kolem 600 korun. Mimořádná veterinární opatření navíc trvají nejméně rok, rozhodně je to pro mě jako pro velkého včelaře komplikace. Navíc včely létají volně a poměrně daleko, takže riziko, že si nákazu přinesou do úlu tady je bohužel vždycky. Obávám se, že se to všechno projeví i rostoucí cenou medu,“ míní Kubeš.

Postiženým chovatelům pomáhá finančně také Olomoucký kraj, který letos z rozpočtu pro včelaře vyčlenil jeden milion korun. Začínající chovatelé tak mohou dostat patnáct tisíc korun, ti zkušenější desetitisícový příspěvek.

„Situace ve včelařství je vážná, způsobují to hlavně včelí mor a varroáza. Obě tyto nemoci nutí včelaře, aby své chovy speciálním způsobem zlikvidovali. Rozhodli jsme se je proto alespoň tímto způsobem motivovat, aby s chovem opět začali,“ řekla náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková (KDU-ČSL).

Začátkem letošního roku vedení kraje schválilo pro včelaře zhruba půlmilionovou dotaci, ale kvůli špatné situaci v regionu ji zdvojnásobilo.

Magda Vránová, Matej Slávik