Shodují se v tom, že z pohledu zdravotní nezávadnosti toho, co lidé konzumují, je vše v pořádku.

„Co se zpočátku vyskytlo, byly drobnosti, které jsme vyřešili na místě. Nemáme ani žádné podněty od potřebitelů na olomoucké trhy, že by mohlo být něco v nepořádku," shrnul dosavadní kontroly České zemědělské a potravinářská inspekce ředitel oblastního inspektorátu Jindřich Smička.

„Šlo o chyby ve značení a drobné nedostatky v hygienických podmínkách, které byly vyřešeny," dodal.

Podobně dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů v olomouckém centru i hygienici.¨

„Obešli jsme stánky, provedli monitoring a chystáme namátkové kontroly," uvedla vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouci Jitka Švecová.

Punč neanalyzují

Pokud narazili na problém, týkal se provozní hygieny na stánku, a tu hned na místě vylepšili.

„Šlo o nové prodejce, a vše bylo hned napraveno. Lidé, kteří přijdou na trhy, mohou být z pohledu hygieny nabízených potravin zcela klidní. Vše je v pořádku," ujišťovala.

V případě samotného punče se kontroloři do analýz nepouštějí. Každý je svým způsobem originálem připraveným podle vlastní receptury a i když znalci mohou nad kvalitou spekulovat, jestli zvolené suroviny nemohou zalomcovat s trávicím systémem, to je spíše na chuti a citlivosti každého zákazníka.

„Pokud bychom zaznamenali nějaký problém, můžeme podobně jako celní správa odebrat vzorek a prověřit jej na přítomnost metanolu. Zatím jsme ale žádný podnět neměli," uzavřela Jitka Švecová s tím, že v případě punče je výběr na individuální chuti každého a lidé by ho měli popíjet s mírou.