„Jednáme s Kulturní Olomoucí o tom, že bychom chtěli zachovat alespoň část trhů. Jak to ale udělat tak, aby toto řešení nebylo nějak napadnutelné s ohledem na nejnovější nařízení vlády, to ještě společně s pořadatelem konzultujeme s právníky,“ uvedl v sobotu večer primátor Miroslav Žbánek, jenž by chtěl v centru města vánoční atmosféru co nejvíce podpořit.

Se zákazem si poradili v některých městech tak, že upustili od pořádání vánočních trhů, a nahradili je zimními farmářskými trhy. Stopka se totiž netýká celoročně provozovaných farmářských trhů, přestože i na ty dopadají určitá omezení.

Není tam možné konzumovat alkohol ani jídlo. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha je ovšem přejmenování vánočních trhů na farmářské obcházení nařízení.

„Na sociálních sítích se začaly šířit informace o tom, jak si s nastalou situací poradili v jiných městech a jak dokázali vánoční trhy udržet. Zdá se, že podobná naděje je i v Olomouci, na odborný závěr právníků se však zatím čeká,“ informovala v sobotu olomoucká radnice.

Poslední momenty letošních vánočních trhů v Olomouci, pátek 26. listopadu po poledni
Ponurý konec vánočních trhů v Olomouci: naštvaní prodejci, zklamaní návštěvníci

Pořadatel: Totální podpásovka

Teoreticky by mohla být ve hře také varianta přesunutí některých prodejců na tržnici. Zatím jsou však jednání podle vedení města ve fázi úvah a zjišťování zákonných možností. Začátkem příštího týdne by mohlo být jasněji.

Pořadatel olomouckých vánočních trhů Petr Ilgner by se vzdal jen velmi nerad.

„Po minulém roce, kdy Vánoční trhy sice fungovaly, ale s mnohými omezeními, jsme skončili ve ztrátě. I přesto jsme se ale s městem dohodli na pořádání dalších trhů, i když s obavami a jistým rizikem, které s sebou nese každé podnikání. A zvlášť v této době. Ovšem co se stalo teď, je totální podpásovka. Jasný signál toho, že tady neexistuje žádná předvídatelnost. Musíme teď zhodnotit, jaké jsou naše možnosti, tak abychom se nedostali do problémů. Nařízení nechceme obcházet, ale zároveň bychom byli rádi, kdyby se nám ve spolupráci s městem podařilo alespoň něco zachránit,“ sdělil pořadatel.

Vánoční trhy v Olomouci musí z nařízení vlády zavřít, lidé vyrazili si je ještě naposledy užít. 25. listopadu 2021
Davy Olomoučanů vyrazily na vánoční trhy, vláda je od pátku zakázala

Stánky se zatím bourat nebudou

Jisté už je, že Olomouc nepřijde o světelnou výzdobu. Se stánky na Horním a Dolním náměstí totiž zhasl i vánoční strom a výzdoba v centru města, což vyvolalo vlnu nevole a rozhořčení.

Po dohodě primátora s pořadatelem trhů, který měl na starost také světelnou výzdobu, převezme na sebe tento závazek město a náklady uhradí ze své kasy. Stromeček i výzdoba na lampách tak opět svítí.

„Je to právě i nádherně nasvícené centrum, co dotváří tu kouzelnou atmosféru adventní Olomouce, o to lidi připravit nemůžeme,“ uvedl primátor.

U stromečku zůstane dětmi oblíbená zvonička a pořadatel do těchto míst přesune i dřevěný betlém, který stojí na Dolním náměstí.

Stánky se zatím bourat nebudou. Pořadatel vyčkává na definitivní závěr od svých právních poradců a na výsledky jednání s vedením města.

V kraji je 338 tříd v karanténě

Epidemiologická situace v Olomouckém kraji se stále zhoršuje. Přírůstky v tomto týdnu lámaly dosavadní rekordy.

„Za období 19. až 25. listopadu eviduje Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci 11 099 osob s pozitivním výsledkem testu na přítomnost nového koronaviru. Epidemiologická zátěž od minulého hodnocení nejvíce stoupla v kategorii 16 až 19 let a 20 až 29 let. Ve věkové kategorii nad 65 let přibylo za sledované období 983 osob s pozitivním výsledkem testu,“ informovala v pátek večer mluvčí KHS Markéta Koutná.

Ilustrační foto. Covidové oddělení ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, listopad 2021
Covid v kraji zlomil další rekord, prostějovská nemocnice žádá o pomoc

Odhad reprodukčního čísla R za uplynulých 7 dní je 1,24. Další sledovaný ukazatel, relativní pozitivita diagnosticky indikovaných testů v Olomouckém kraji, dosahuje 47 procent, což prokazuje vysokou virovou nálož v populaci.

„Situace ve školách a školských zařízeních zůstává i nadále nepříznivá. KHS řešila v období od 19. do 25. listopadu výskyt onemocnění Covid-19 minimálně ve 280 školách a školských zařízeních Olomouckého kraje. Dle dostupných údajů KHS byla nařízena karanténní opatření v celkem 338 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku,“ sdělila Koutná.

KHS opakovaně apeluje na osobní odpovědnost každého při dodržování základních hygienických pravidel jako je řádné nošení adekvátní ochrany dýchacích cest, důkladné mytí rukou a dodržování rozestupů.

„Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a nechat se preventivně vyšetřit na nejbližším odběrovém místě, a tím zabránit případnému šíření nemoci,“ zdůraznila Markéta Koutná.