Krásný vzrostlý vánoční strom pro město Olomouc opět nabídli obyvatelé Hluboček.

„Letos přivezeme na Horní náměstí čtyřicetiletou jedli, která roste na hranici pozemků a majitelé se už obávají o bezpečnost jejich domů. V neděli v osm hodin ráno se na místě začne s přípravou techniky, aby se o hodinu později mohlo kácet,“ informovala mluvčí radnice Radka Štědrá.

Stavba adventních stánků v centru Olomouce, 4. listopadu 2022
Vánoční trhy v Olomouci nabídnou Basikovou, výhled i Krampusáky. Tady je PROGRAM

Jedle je asi dvacet metrů vysoká a dosud krášlí zahradu u rodinného domu v ulici Dukelských hrdinů. Městu Olomouc věnoval vzrostlý jehličnan tamní obyvatel František Opletal.

„Sazeničku před asi čtyřiceti lety přinesla z lesa moje tehdy ještě malá neteř Veronika a zasadila ji na naprosto nevhodném místě. Nechali jsme jí tam jedličku pro radost, ale strom mezitím vyrostl tak, že už začíná ohrožovat nejen náš dům, ale i dům sousedů. Proto jsem se rozhodl jedli pokácet a darovat jej městu Olomouc jako vánoční strom,“ popsal František Opletal.

Světelná výzdoba u Galerie Šantovka, 8. listopadu 2022
Světelný tunel u Šantovky baví. Centrum chystá novou vánoční výzdobu

Ten bude přihlížet nejen nedělnímu kácení jehličnanu v Hlubočkách, ale i následné instalaci vánočního stromu na Horním náměstí. „Samozřejmě se pak zajedeme podívat také na slavnostní rozsvícení, to si určitě nenecháme ujít. Stejně jako spousta lidí z naší obce,“ poznamenal František Opletal.

Nadměrný náklad o délce 22 metrů, šířce šest metrů a výšce okolo čtyř a půl metru má z Hluboček v neděli vyrazit přibližně v 11 hodin. Na Horní náměstí by olomoucký vánoční strom měl dorazit před polednem. O tom, jaké bude mít jméno, ještě stále nebylo rozhodnuto.

Návrhy na pojmenování mohou jednotlivci i školy posílat na radnici nebo odevzdávat na podatelně magistrátu až do 14. listopadu a kdo chce, může návrh výtvarně zpracovat. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne v neděli 20. listopadu.

Kluziště ve Velké Bystřici, únor 2022
Bruslení bude, kousek od Olomouce. Kluziště v údolí Bystřice chystají sezonu

Loni vytvářela kouzelnou vánoční atmosféru na Horním náměstí dvacet metrů vysoká jedle. Rostla v Hlubočkách na Olomoucku u rodinného domu a kvůli výšce už bylo nutné ji pokácet. Do soutěže o jméno vánočního stromu tehdy přišly téměř čtyři stovky návrhů. Vyhrálo jméno Hanáček, které navrhly děti ze třídy Lvíčat z mateřské školy v Husitské ulici.