Výtěžek se vyšplhal na částku 1 924 560 korun. Prostředky poslouží k obohacení života malých pacientů Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

„Sbírku jsme rozbíhali v září, kdy jsme vůbec nevěděli, jaká bude situace. Chvíli jsme i zvažovali, jestli ji vůbec pořádat, ale nakonec jsme se rozhodli, že důležité je udržet dlouholetou tradici a kontinuitu. Byli jsme ale smíření s tím, že pandemie výrazně zasáhne do výtěžku sbírky. Mezi největší odběratele totiž vždy patřily základní školy, ale kvůli jejich uzavření se řada objednávek neuskutečnila,“ uvedla ředitelka Šance Herta Mihálová.

Telemedicína pomáhá v olomoucké fakultní nemocnici zprostředkovat kontakt pacientů s jejich nejbližšími ve ztížených epidemiologických podmínkách.
Na olomoucké JIP propojují pacienty s rodinami "na dálku"

Sdružení však kontaktovala řada firem a institucí s nabídkou spolupráce a pomoci.

„Dobrovolníci se chtěli do sbírky zapojit i přesto, že protiepidemická opatření změnila také koncepci prodeje. Květiny se nemohly prodávat v nákupních centrech, jak bylo zvykem, ale na určených místech formou výdejového okénka,“ dodala.

Olomouc, křižovatka U Anči, 19. února 2021
U Anči je to děs! Silnice jsou ale jako řešeto všude

Prodalo se 39 tisíc květin a finální výtěžek činí 1 924 560 korun. „Máme velkou radost. Vůbec jsme s tím nepočítali. Děkujeme všem dárcům i spolupracovníkům,“ děkovala Herta Mihálová.

Finanční prostředky Šance využije především na humanizaci nemocničního prostředí, na nákup nadstandardního vybavení a zdravotnických potřeb, na finanční a sociální pomoc rodinám, na financování rekondičních pobytů pro malé pacienty po léčbě, na doplnění výtvarného materiálů nebo na financování volnočasových aktivit.

„V letošním roce chceme výtvarně vyzdobit nově zrekonstruované oddělení JIRP a opravit již dřívější výmalby hemato-onkologického oddělení,“ doplňuje další využití finančních prostředků ředitelka sdružení.

S prodejem vánočních hvězd pro dobročinné účely začalo sdružení Šance v roce 1998. Tehdy se podařilo získat 58 700 korun.