„Vánoce se snažíme prožívat aktivně, ale realita bývá horší,“ přiznává primátor Olomouce Martin Novotný, jehož hlavním úkolem je podle něj sehnat vánoční stromek.
„Musím přiznat, že hlavní tíha přípravy leží na mojí ženě, v posledních letech jí navíc výrazně pomáhají obě starší dcery, které jsou také šikovné v kuchyni a zvládnou i upéct cukroví,“ říká primátor.
Tvrdí, že už mu jen chybí sehnat františky.
„Jejich vůni mám rád. Letos budeme mít také vyřezávaný betlém a určitě s malou Liduškou budeme zpívat koledy. Žena chodí před Vánoci s bývalými kolegy z práce na „haluzky“ - tedy na větvičky do lesa, které provoní celý byt,“ uvádí Novotný.
Hodně času pak tráví navštěvováním nejbližších příbuzných.
„Moje maminka je pár dní po operaci kyčle, takže budeme rodičům muset pomoci vytvořit trochu té vánoční atmosféry. Přiznám se, že uvažujeme o cestě do zahraničí po svátcích, spíše do tepla, protože na zimní dovolenou na Šumavu se chystáme v době jarních prázdnin. Ale většinou zůstane u prohlížení zájezdů na internetu, čili uvidíme,“ dodává.
Poslední dny v roce tráví Novotný hlavně s rodinou.
„Vánoce dětství se mi slévají v jeden celkový dojem rodinné pohody a štěstí, takže žádné konkrétní nerozlišuji. Pokud jde o silvestra, intenzivně si vybavuji atmosféru naděje spojenou se silvestrem 1989. Jinak nejsem žádný silvestrovský „slavič“, jsem ostatně znám jako notorický nealkoholik,“ prozrazuje primátor.
A co by měl Martinu Novotnému přinést rok 2009?
„Doufám, že úspěchy v práci, pohodu v rodině a trochu více péče o vlastní zdraví. To vše bych chtěl samozřejmě popřát i všem Olomoučanům.“
Netradiční bramborový salát podle Věry Novotné
Z rodinného prostředí s manželkou nejsme zvyklí na tradičního vánočního kapra, proto jíme řízek s bramborovým salátem. Manželka navíc nemá ráda běžný bramborový salát, a tak ho dělá po svém.
Přísady: 150 g šunky, 1 hlávka salátu, 6-8 vařených brambor, 8 lžic majonézy, 1 celer, 3 vejce natvrdo, 1 kyselá okurka, 2 lžičky hořčice
Šunku nakrájíme na tenké plátky dlouhé 3 cm. Brambory na kostky. Oloupaný a opraný celer nastrouháme.
Salát rozebereme na listy a opereme. Velkými listy obložíme mísu. Ostatní nakrájíme nadrobno.
Vejce nakrájíme na plátky. Několik ponecháme na ozdobu. Okurku na plátky a opět dáme několik stranou. Zbytek vajec a okurků rozsekáme.
Majonézu okyselíme, smícháme s hořčicí a přidáme nakrájené přísady. Vše promícháme. Zdobíme kolečky vajec a okurky.
Primátor Martin Novotný