Zatímco v minulosti bývalo centrum města zaplněno desítkami stánků, letos je jich podle pořadatelů podstatně méně a musejí být rozmístěny dál od sebe.

„Proti minulým rokům postavíme přibližně čtvrtinu stánků s patřičnými rozestupy,“ informoval již dříve za pořadatele Pavel Crhan.

První zkušební jízda tramvají na nově zrekonstruované trati v ulici 8. května v Olomouci. 3. prosince 2020
Tramvaje už zkouší trať kolem Mořice. Jaká linka tam pojede? A jak často?

Olomoucké vánoční trhy si krátce po jejich zahájení procházela také Natálie Kmentová, která je jejich pravidelnou návštěvnicí. S komornější podobou byla spokojená.

„Vůbec mi nevadí, že je tady oproti dřívějšku méně stánků. Naopak, letos je příjemné, že si všechno můžeme s dcerkou Stelou pohodlně a v klidu projít a nemusíme se s kočárkem tlačit mezi spoustou lidí. Co se týká sortimentu, ani tentokrát mi nic nechybí. Obvykle tady nakoupíme vánoční ozdoby, řemeslné dárky nebo nějaké dobré klobásy pro chlapy z rodiny. Dcerka se už těší na jízdu na kolotoči, tu si určitě nenechá ujít,“ poznamenala Olomoučanka. 

Vánoční strom a výzdoba ve Šternberku. 29. listopadu 2020
Vánoční výzdoba v Olomouckém kraji. Takto teď září náměstí, podívejte se

Sortiment zboží i občerstvení zůstal podobný jako v minulosti. U stánků si lidé mohou nakoupit vánoční skleněné či ze dřeva vyřezávané ozdoby, dřevěné hračky, zimní doplňky, sýry, uzenářské výrobky, čaje, med, perníčky nebo cukrovinky.

Prodejci občerstvení nabízejí grilované dobroty, klobásy, sýry, trdelníky nebo třeba trubičky z listového těsta. Každý si vybere také svůj oblíbený punč.

Ilustrační foto
V Olomouci otevřou obchody, zoo i bazén. Co ještě?

Kolo na tržnici

Rodiče mohou vzít děti na kolotoč nebo s nimi zajít na obří kolo na tržnici.

Na Dolním náměstí už jsou v prodeji vánoční stromky, u Caesarovy kašny se před svátky začnou prodávat kapři. V provozu bude také kovářská dílna. Návštěvníci trhů se letos musejí obejít jen bez kluziště a kulturního programu.

Ve Velké Bystřici chystají kluziště na Zámeckém náměstí, 30. listopadu 2020
Bruslení bude. Ve Velké Bystřici staví kluziště pro veřejnost