Město Litovel zareagovalo na požadavek vlády, aby hejtmanství ve spolupráci se starosty obcí zajistilo ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny.

„Po prověření mnoha možností se nám jako nejvýhodnější jevila varianta Záložny. Investice je prováděna do majetku města a hlavně – zrekonstruované prostory budou využívány, po skončení ukrajinské krize, městem Litovel,“ vysvětlila radnice.

V Řídeči našla azyl skupina běženců z Kyjeva. Na snímku Filip Lorenc, třetí zleva, vedle něj stojí Nazar a paní Tamara s vnučkami. Vlevo na snímku paní Oxana a paní Ludmila. 7. dubna 2022
Závidět? Přijetí Ukrajinců v Řídeči bere dech, v obchodě jim otevřeli účet

Zda budou využity k provozování ubytovny nebo k nájemnímu bydlení, ještě není jasné. Už nyní se však na radnici obracejí zájemci o pronájem prostor v secesním objektu na náměstí Přemysla Otakara

Firma se pustila do práce v roky nevyužívané hotelové části Záložny ve druhé polovině března. Jedná se o opravy vybydlených pokojů a zprovoznění sítí. „Vzniknou nové pokoje, ne byty, které budou mít společné sociální zázemí a kuchyni na chodbě,“ uvedla radnice.

Investice zahrnuje opravu a zasklení oken, opravu sociálního zařízení, nové kuchyňské linky, nové osvětlení a opravu podlah.

Termín dokončení oprav je konec května.

V Litovli, která má zhruba 9 700 obyvatel, eviduje ministerstvo vnitra 184 válečných běženců z Ukrajiny.

Unikátní muzeum harmonik v Litovli je před dokončením. Prosinec 2021
Unikátní muzeum harmonik v Litovli už má nachystané prostory, nahlédněte