Olomoučtí chovatelé doufají, že v novém prostředí budou mít zvířata ideální podmínky pro posílení chovatelských úspěchů a dokonce hovoří o možné naději na návrat odchovaných šelem zpět do volné přírody. V té jsou v současné době už pouhé tři desítky jedinců.

„V přírodě je kriticky ohrožen vyhubením. Podle posledního sčítání na základě záběrů z fotopastí a stop ve sněhu jich žije posledních 35 jedinců. V chovu je Zoo Olomouc velmi úspěšná a vybudováním nového moderního chovného centra se zvyšují možnosti na odchovy mláďat, čímž se posiluje naděje k návratu do volné přírody. Je to komplikované, běh na dlouhou trať, ale věříme, že na konci snažení bude tento úspěch," uvedla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Budoucí útočiště nabídne levhartům tři venkovní výběhy a vnitřní ubikace. Součástí je potřebná karanténa pro zvířata.

„Opticky objekt působí jako dvě jeskyně s vyhlídkovou terasou. Výběh je koncipován do podoby jeskynního útvaru tak, aby v průběhu času tento pavilon splynul s okolní přírodou. Stárnutí pavilonu je v tomto případě ku prospěchu nejen vizuálně, ale minimalizují se i nároky na jeho údržbu," popisovala atraktivní novinku v olomoucké zoologické zahradě.

V „levhartinci" nabídne zoo návštěvníkům další sociální zařízení potřebné v rozlehlém areálu parku, přestěhování zvířat ocení i ostatní šelmy v zoo, pro které se odchodem smečky levhartů rozšíří životní podmínky.

Otevření? Příští sezonu

Investice do zázemí levhartů mandžuských přesáhne deset milionů korun.

„Vzhledem k volbě konceptu skalnatého útvaru je celá stavba složitější, podrobena zdlouhavějšímu procesu realizace," uvedl k investici Iveta Gronská s tím, že zoo plánuje otevření pavilonu již na příští návštěvnickou sezonu.

V olomoucké zoo jsou tito levharti jedenáct let. Přitom v roce 2001 byli chováni pouze ve 36 institucích v celkovém počtu 56 samců a 52 samic.

„Ve stejném roce se podařilo odchovat samce a samici po samci z Prahy, jehož původ sahal až ke zvířatům odchyceným ve volné přírodě. Mláďata vzešlá z tohoto spojení byla tedy velmi geneticky cenná. K letošnímu roku Zoo Olomouc celkem odchovala deset mláďat," vypočítávala chovatelské úspěchy.