Oblíbené druhy afrických zvířat budou mít nový domov v centrální části zoo.

Pavilon se totiž staví mezi rybníčkem a nástupištěm oblíbeného safari vláčku.

„Pavilon se bude otevírat na začátku hlavní turistické sezony. Budou v něm vnitřní ubikace, do kterých bude vidět, a návštěvníci budou moci využívat i vnější vyhlídkovou terasu. Prostoru pro diváky i pro zvířata bude opravdu dostatek. Věřím, že pro návštěvníky to bude velice atraktivní," popsala mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková.

Předpokládaná cena afrického tropického pavilonu, který doplní vnitřní trasa i prohlídkový chodník, je zhruba 9 milionů korun.

Vizualizace Afrického pavilonu v olomoucké zooZdroj: Zdroj: MmOl

Vizualizace Afrického pavilonu v olomoucké zooZdroj: Zdroj: MmOlVizualizace afrického pavilonu Kalahari v olomoucké zoo. Autor: Zdroj: MmOl

Nevhodné expozice

Stavba má zvířatům zajistit podmínky co nejvíce podobné těm v divočině.

Zoologická zahrada totiž v současné době chová surikaty pouze v malé, ne zcela vhodné expozici a damany skalní má zatím ukryté v zázemí zahrady.

Hrabáč kapský a medojed kapský jsou pak druhy, které v Olomouci dosud vůbec nebyly. V Evropě je chová jen pár zahrad.

„Zároveň tím získáváme nové ne příliš běžné druhy, což je zajímavé i pro nás jako chovatele. Vnitřní prostor pavilonu bu-de navíc zatraktivněn i několika malými terarijními expozicemi a insektárii s živočichy vyskytujícími se v příslušné části Afriky," objasnil ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.