„Tento druh zoborožců chováme od roku 2003 a máme dva páry. Až letos se podařilo odchovat mláďata. Jsou dvě a jsou to samci,“ informovala mluvčí zoo Hana Labská. Mláďata i s matkou opustila budku už začátkem července.

„Pár začal hnízdit již v březnu, samec i samice společně zazdili vletový otvor do hnízdní budky a ponechali jen malý otvor, kterým samec samičku krmil a posléze i mláďat. Co přesně se dělo uvnitř ví už jen samička. Každopádně začátkem července samice otvor rozbila a ukázalo se, že v bezpečí dobrovolného uvěznění vyvedla dva potomky,“ pokračovala Labská a doplnila, že teď jsou už rodiče i s mláďaty ve voliéře.

Druhý pár je mladý, sestavený teprve v roce 2009 a zatím nehnízdí. Tento druh zoborožce je typický mohutným krémově zbarveným hřebenem na zobáku a samice jej má menší.

„Zbarvení těla je černé, pouze hlava je stříbrošedá a dolní polovině hřbetu je bílý pruh.Většinu roku žijí v párech, mimo období hnízdění vytvářejí často při hledání potravy hejna. Živí se plody, hmyzem a vejci ptáků,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo.

Vyskytuje se v Etiopii, Súdánu, Keňi, Tanzanii či v Zimbabwe na pobřežní a v horských lesích.