Supermarket má mít prodejní plochu 1329 metrů čtverečních a parkoviště pro 125 aut. Nabídl by 15 pracovních míst.

Zatímco budoucí zákazníci se těší, až na místě bývalého cukrovaru najdou sortiment, za kterým nyní cestují do Šternberku či Olomouce, provozovatelé malých kamenných prodejen se hrozí dalšího propadu tržeb.

„Místo je zarostlé, leží tam betonové desky. Vypadá to škaredě. Ve městě je Tesco, Penny a Albert, ale Lidl má jiné zboží a zákazníky si určitě najde. Budu mezi nimi,“ těšila se paní Naděžda z Nové Hradečné.

Zrovna mířila s nákupním vozíkem do prodejny Tesco, která stojí také v Šumperské ulici, blíže centru města.

Do supermarketů v Uničově jezdí zhruba šedesátnice pouze pro velké nákupy. Běžně si vystačí s nabídkou malé prodejny v Libině, případě zavítá do Troubelic.

„Neumím si představit, že by tyto obchody padly. S nárůstem supermarketů se samozřejmě zmenšuje prostor pro menší obchodníky,“ usoudila.

Městský ples 2019 v pavilonu A olomouckého výstaviště Flora
Městský bál roztančil Floru, zazpíval i Neckář. Podívejte se

Denní tržby 400 - 600 korun

O tom je přesvědčena Anna Machalová, která provozuje kamenné prodejny ve Střelicích, Renotech a Dětřichově.

„Když otevřelo Tesco v Uničově, spadly mi tržby ve Střelicích na polovinu. Další supermarket pocítím,“ zhrozila se obchodnice, která má šest let do důchodu.

Prodavačku v Renotech už propustila. Do obchodu nyní jezdí prodávat sama od 8.30 do 10.00, kdy zavře ve Střelicích.

„Kdyby tam nechodili chlapi z kolchozu, snad to zavřu. A co dál s Dětřichovem? Tržby jsou denně 400 až 600 korun,“ kroutila hlavou.

Supermarket Kaufland. Ilustrační foto
Stavba dalšího Kauflandu v Olomouci dostala důležité razítko

Město přispívá malým obchodům

Na provoz malých prodejen v místních částech dlouhodobě přispívá město Uničov. Anna Machalová pro letošek může počítat s tím, že na tři prodejny dostane 50 tisíc korun.

„Vážím si podpory, ale částka nepokryje ani provozní náklady ve Střelicích,“ reagovala.

V desetitisícovém městě je podle starosty Radka Vincoura prostor pro další supermarket.

„Výstavba Lidlu je v přípravě a z ohlasu obyvatel vnímám, že rozšíření nabídky vítají. Lidl nabízí jiný sortiment. Jezdí do Lidlu ve Šternberku a Olomouci,“ uvedl.

Dopady dalšího supermarketu na kamenné prodejny v místních částech, kde je obchodníci drží z posledních sil, nevidí dramaticky.

„Už dnes si každý udělá větší nákup ve velkém obchodě a obchůdek v místní části zůstává pro nutnosti, například pečivo. Že tyto prodejny fungují, je na ochotě a dobré vůli provozovatelů, kteří mají od města podporu, protože pokud zde obchod jednou zavře, už se nikdy nerozjede. Záleží nám na tom, aby to v místních částech žilo,“ ujistil Vincour.

Vlak ČD RegioPanter. Ilustrační foto
Velká proměna trati na Uničov získala důležité razítko

Parkoviště pro 125 aut

Lidl v Šumperské ulici, pokud získá potřebná povolení, nabídne v jednopodlažní novostavbě zboží na prodejní ploše o rozloze 1329 metrů čtverečních.

Investor počítá s vybudováním napojovací komunikace s potřebnými stavebními úpravami stávajícího sjezdu na Šumperskou ulici, ze které bude přístupné parkoviště pro zákazníky prodejny s kapacitou 125 parkovacích míst.

Na pozemku prodejny Lidl bude vysazeno 11 nových stromů, čtyři budou umístěny podél ulice Šumperská, čtyři v prostoru parkoviště a tři stromy jsou navrženy v zadní části pozemku v zelené ploše za podzemním retenčním tělesem.

Dále bude provedena výsadba nízkých keřů do výšky 800 mm podél parkovacích míst v přední části nového parkoviště.

Pozemky pro umístění Lidlu dříve patřily do areálu cukrovaru, konkrétně zde byla skladována cukrová řepa. Provoz varny byl ukončen v roce 1999, jeho kompletní demolice proběhla v roce 2004.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc letos přibude 119 parkovacích míst
V olomoucké fakultce přibudou parkoviště pro stovku aut