„Zatím nebyla naplněna žádná z kohort,“ informoval po 18.hodině Deník Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„V porovnání s pátkem bylo v Olomouci otestováno více seniorů,“ sdělil.

Testy v pátek odhalily první pozitivní případy, konkrétně v Olomouci to byl podle informací Deníku jeden. V takovém případě testovaný podstoupí také stěr z nosohltanu pro vyšetření metodou PCR. Pakliže analýza vzorku prokáže, že je aktuálně nemocen koronavirovou nákazou, musí podle standardního algoritmu do karantény.

První den testování v Litovli a Uničově

„Pokud jde o pozitivní případy, ty budou průběžně zpracovávané,“ odkázal s informacemi o pozitivních testech na pozdější dobu Peter Vanek.

Hromadné testování probíhalo na Olomoucku i druhý den bez komplikací. Fronty se netvořily. Po zaevidování osob, které se na test předem objednaly, mohli zdravotníci vyšetřit i ostatní zájemce, kteří registraci prostřednictvím rezervačního systému neprovedli.

Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP a národní koordinátor testování Marián Hajdúch.
Česko je teprve na počátku epidemie, říká koordinátor testování Marián Hajdúch

Krev pro analýzu protilátek

Na rozdíl od ostatních odběrných míst v České republice je zájemcům o studii v Olomouci, Litovli a Uničově odebírána žilní krev. Kapilární z prstu v případě, kdy venózní odběr klient odmítne.

To umožňuje případně kvantitativní analýzu protilátek, tedy jaké množství jich bylo v těle vytvořeno, pokud dotyčný prošel onemocněním.

Odběry pro plošné koronavirové testy v Litovli. Pátek 24.4.2020
Plošné testování na Olomoucku: první den 1451 lidí, byly i pozitivní případy

Na Olomoucku bude v rámci ve světě unikátní studie otestování na 7000 osob. Celkem v České republice by mělo testem projít na 27 tisíc osob. Studie probíhá kromě Olomouce, Litovle a Uničova také v Praze, Brně a Litoměřicích.

Testování promořenosti populace na Olomoucku, které má ukázat, kolik lidí se již s koronavirovou nákazou setkalo a má vytvořené protilátky, bude pokračovat v neděli od 8.00.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Na koronavir se nechali testovat první samoplátci. Jaký je zájem?
Ve špičkových laboratořích Ústavu molekulární a translační medicíny LF Olomouc provádějí velkokapacitní testování vzorků na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2.
Pomozte a nechejte se otestovat, data z Olomoucka jsou důležitá, říká Petr Vanek