Slavnost odstartovala ve 14 hodin odpoledne a k otevření vyhrávala Hanácká mozeka z Litovle. Hasiči se na proměně stavby, která už rekonstrukci nutně potřebovala, sami podíleli.

Odvedená práce čítá tisíce hodin, které si ukrojili ze svého volného času. Nově je přistavěná garáž ale i zázemí hasičů, jako je šatna či sprchy.

„Ještě jsem neměl moc možnost mluvit s lidmi, kteří dnes přišli, ale v jejich tvářích vidím uznání a to, že naše snažení mělo smysl," řekl starosta sboru David Gbelec.

Obec platila materiál, zbytek hasiči

Hasičská zbrojnice v Senici na Hané byla v nevyhovujícím stavu už několik let a opravy potřebovala jako sůl.

Už před sedmi lety se zpracoval projekt na opravu, ale náklady byly vysoké, vyšplhaly se na několik milionů korun.

Obec žádala o evropské peníze, ale nebyla úspěšná. Plány se tak na čas odsunuly do šuplíku.

Mrzelo nás to. Zbrojnice byla v žalostném stavu, dělali jsme nejnutnější úpravy, abychom mohli vůbec fungovat. Před dvěma lety nás napadlo, že kdybychom projekt zmenšili a upravili, že by se na něj peníze možná našly,"  vyprávěl David Gbelec, starosta senického sboru dobrovolných hasičů.

Plány se tak přepracovaly a obec vyšla hasičům vstříc. Dala jim peníze na materiál s tím ale, že si členové sboru vše odpracují sami.

Za dva roky tam nechali přes pět tisíc hodin a činili se i při získávání peněz.

„Ze svého jsme vydali přes čtyři sta tisíc korun. Jsou to peníze, které si vyděláváme, jak na kulturních akcích, tak na zábavách, tak i třeba sběrem kovového odpadu. Jsou to peníze, ze kterých sbor žije," vysvětluje hasič a doplňuje, že dalšího půl milionu sbor získal jako dotaci z evropských fondů.

Celková rekonstrukce nakonec vyšla na zhruba dva půl milionu korun.