Pomoci v boji proti šíření kapénkových infekcí se rozhodli zesílenými opatřeními v největším obchodním centru v Olomouckém kraji, Galerii Šantovka, ale také v Dopravním podniku města Olomouce.

Rukama se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dostane do těla až 80 procent všech infekčních onemocnění.

Kvůli koronaviru se po rouškách a respirátorech v lékárnách jen zaprášilo.
Aby rouška splnila účel, musí se umět správně použít. Vousáči ale mají problém

Například v největším nákupním centru v regionu, Galerie Šantovka, proto vzhledem k současné epidemiologické situaci přikročili k intenzivnější očistě míst, kterých se lidé dotýkají nejvíce. Jde o madla eskalátorů, zábradlí, plochy ve výtahu či na wc.

„Došlo také k nahrazení čisticích prostředku na tyto plochy za přípravky s vyšší koncentrací dezinfekčních látek. Došlo také k výměně klasických tekutých mýdel za mýdla s dezinfekční přísadou,“ informoval Juraj Aláč, mluvčí obchodního centra Galerie Šantovka, kterým denně projde na 22 tisíc návštěvníků.

Nově nyní obchodní centrum sáhne po speciální antibakteriální nano ochraně těchto ploch.

„Na plochy, které jsou přímo v kontaktu s dotykem rukou, budeme aplikovat speciální antibakteriální nano ochranu, která má trvanlivost 30 dnů,“ sdělil Aláč.

Přílet letadla z italského Bergama na brněnské letiště. Ilustrační foto
Podezření na koronavirus v kraji? Test u manželů vyšel negativně

Větší důraz a koncentrace 

Na prevenci šíření respiračních infekcí se nyní více soustředí také v tramvajích a autobusech Dopravního podniku města Olomouce (DPMO).

„Všechny vozy po sjetí z linky procházejí úklidem a aktuálně jsme se domluvili s úklidovou firmou, aby zvýšili důraz na stírání madel a tyčí a aby zvýšili koncentraci čisticího prostředku,“ popisovala mluvčí DPMO Martina Krčová.

Interiér osmi nejnovějších nízkopodlažních tramvajových vozů je opatřen speciálním nano nástřikem. Ochranný film na bázi nanočástic, využíván je oxid titaničitý, stříbro a další látky, dokáže zničit většinu baterií nebo virů. Odstraňuje také pachy.

„Nano nástřikem jsou opatřeny také dvě modernizované tramvaje,“ doplnila mluvčí DPMO.

Online reportáž

Klávesnice pětkrát špinavější než prkénko WC

Hygienici připomínají, že základním preventivním opatřením proti šíření infekčních onemocnění je mytí rukou. Podle SZÚ si však až 95 procent lidí myje ruce nesprávně. Ruce je potřeba mýt 15 až 30 sekund dezinfekcí nebo 40 až 60 sekund tekutým mýdlem.

„Podáním rukou se infekce přenáší častěji než líbáním,“ poukazuje SZÚ. Také připomíná, že například klávesnice počítače je až pětkrát špinavější než prkénko toalety, myš třikrát.

Mezi příznaky onemocnění patří suchý kašel, dušnost, únava a horečka.
Koronavirus a jeho šíření: Jak je to s líbáním, sexem či balíčky z Číny

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník