Na Olomoucku jsou zavřené dvě silnice

V neděli odpoledne museli kvůli sněhovým přívalům silničáři uzavřít dvě komunikace. Od půl druhé hodiny odpolední se řidiči nedostanou mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice. Neprůjezdná je také cesta z Arnoltic u Huzové do Veveří. Na Šternbersku a Potštátsku fouká nárazový vítr a místy se vyskytují sněhové jazyky.Nehoda cisterny na silnici R35

Problémy v dopravě byly dopoledne na silnici R35 u Velkého Újezdu. Po nehodě prázdné cisterny zde policie musela silnici na zhruba dvě hodiny uzavřít.

Havárie se také stala krátce v neděli po 11. hodině u Šternberka, kde motorista vyjel z vozovky a narazil do stromu. Událost se obešla bez zranění.

V platnosti nadále zůstává výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu o nových přívalech bílé pokrývky a tvorbě sněhových jazyků, zatím je stanovená do pondělní noci.

Nehody v kraji

Během prosněžené Zlaté neděle řešila policie do osmé hodiny večerní v Olomouckém kraji celkem 25 dopravních nehod.

„Při těchto nehodách byly 3 osoby zraněny těžce a 4 lehce," uvedla Marta Vlachová, policejní mluvčí. Největší nehoda se stala na silnici R 35, na 304. kilometru ve směru na Ostravu. „Zde bylo 5 nehod. Jinak se jednalo o sjetí z vozovky, náraz do sloupu a podobně," shrnula policejní mluvčí.

Napilno měli také hasiči. Kromě zásahů u dopravních kolizí pomáhali v kraji s odstraňováním spadených stromů. 

Na D1 u Lipníku n.B. došlo k hromadné nehodě, dva těžce zranění

K hromadné nehodě na 304. kilometru dálnice D1 ve směru z Lipníku nad Bečvou k Hranicím došlo v krátce před dvanáctou hodinou.Hromadná bouračka u Lipníka nad Bečvou Na místě boural kamion a pět osobních aut. Komunikace je po dvouhodinovém uzavření znovu průjezdná. Při nehodě došlo ke zranění tři lidí, z nichž dva jsou poraněni těžce.

„Jedno z dalších aut se poté střetlo také s cisternovou automobilovou stříkačkou profesionálch hasičů z Lipníku nad Bečvou, která na místo dorazila. Žádný ze zasahujících hasičů nebyl zraněn," řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková s tím, že u události zasahují hasiči z Lipníku a Hranic.

Mezi civilisty jsou tři zranění. Hasiči je z havarovaného vozidla vyprostili a předali do péče zdravotnické záchranné služby.

„Nehodu šetří Policie ČR. Hasiči na místě vyčkávají, po vyšetření nehody budou uklízet komunikaci," dodala.

Ve směru na Hranice byla dálnice uzavřena, krátce před 14:00 byl podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) provoz obnoven dvěma pruhy.

Zavřená silnice na Drahansku

Husté sněžení a silný vítr komplikují dopravu na Drahanské vrchovině. V neděli dopoledne musela být uzavřená silnice mezi Drahanami a Nivou, ostatní komunikace v regionu jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

„Silnice druhé třídy mezi obcemi Drahany a Niva je uzavřená od 10 hodin. Uzavírka potrvá do doby, než přestane foukat silný vítr, abychom mohli vyjet s technikou. Řidiči musí jet přes Otinoves, objízdná trasa je vyznačená," řekl v neděli v 15 hodin dispečer prostějovské správy silnic.

Zároveň dodal, že na oblast Drahanska a Protivansko byla vydána výstraha. „Prosíme řidiče, aby do těchto oblastí vůbec nejezdili. Pokud se tímto směrem vydají, tak jedině se zimní výbavou," uvedl dispečer.

Ostatní silnice v regionu jsou mokré, ale s maximální opatrnostní sjízdné.

V Jeseníkách místy napadlo až 20 centimetrů sněhu

Husté sněžení doprovázené silným větrem dnes zasáhlo také Jeseníky, ve kterých místy napadlo deset až 20 centimetrů sněhu. Na svazích jesenických zimních středisek v Jeseníkách neodporučují hřebené túry.

„Od rána sněží a fouká silný vítr, takže sníh z hřebenů letí dolů do údolí. Kolega z Karlovy Studánky mi hlásil, že tam dnes napadlo 20 centimetrů sněhu. Jinak se hlášení pohybovala kolem deseti centimetrů sněhu," řekl ČTK dispečer jesenické horské služby, podle kterého na hřebenech sněhu kvůli větru příliš nepřibylo.

Nevlídné počasí poznamenalo návštěvnost zimních středisek. „Například na Ovčárně je proti včerejšku úplně prázdno," podotkl dispečer. Nižší návštěvnost kvůli sněžení a silnému větru hlásí také lyžařský areál v Koutech na Šumpersku. „Zatímco v sobotu tady bylo díky slunečnému počasí lidí jako v hlavní sezóně, tak dnes už návštěvnost byla slabší a na svazích se za celý den proháněly zhruba tři stovky lidí," řekl ČTK provozovatel areálu v Koutech Petr Marek.