„Delší čas jsme si přáli zvěstovat právě tuto zprávu. A vidíte, když ten okamžik přišel, přinesl radost hned dvojnásobnou,“ uvedla zooložka Zoo Olomouc Libuše Veselá. „První mláďata se vyklubala 20. července, další pak 2. srpna,“ dodala.

Vysedět mláďata se podařilo oběma samcům. „Jeden se sice své následné péče zřekl, ale druhý po krátkém rozhovoru se zoologem pochopil, že se stane i rodičem adoptivním, a je tedy zbytečné protestovat,“ popisovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Zdroj: Youtube

Nandu pampový byl jeden z druhů chovaných v Zoo Olomouc od roku 1957, téměř od jejího založení. První odchov se podařil v roce 1978 a jednalo se o odchov pod otcem. „Touto cestou se Zoo Olomouc i vydává. Od umělých odchovů v líhni se upustilo. Cílem je ukazovat návštěvníkům, jak kuřata vodí a odchovává otec. V minulosti sice samice snášely dost vajec, ale samcům se je nedařilo vysedět. Největší úspěch přinesl rok 2012, v němž se podařilo přirozenou cestou odchovat dvanáct kuřat,“ informovala mluvčí.

Nandu je pták neschopný letu, byť je obdařen poměrně velkými křídly, která používá převážně k zajištění rovnováhy při svém rychlém běhu - patří do skupiny běžců.

Jeho domovem jsou úrodné jihoamerické nížiny - pampy. Vypadá podobně jako větší pštros, na rozdíl od něj má však tři, ne dva prsty na každé noze. Zbarvení má buď šedé, nebo hnědé, někdy se vyskytuje i v bílé formě. Mláďata se oproti svým jednobarevným rodičům liší pruhováním.

Řídit speciální vozidlo pro benefiční akci pro olomouckou zoo bude primátor Miroslav Žbánek (na snímku) či ředitel zoo Radomír Habáň
Primátor bude vozit návštěvníky po Olomouci i zoo. Cena projížďky: 8000 Kč
Olomoucká zoo dokončuje atraktivní novinku - průchozí ptačí voliéru. Ta prošla rekonstrukcí a nyní se ještě čeká na výstavbu zimoviště a cesty pro návštěvníky.
Olomoucká zoo dokončuje novinku, velkou průchozí voliéru