„Ve volné přírodě matka vzorně hlídá hnízdo, které si staví ze zetlelého materiálu. Jakmile slyší zvuky podobné žabímu kvákání, začne pomáhat mláďatům při líhnutí. U nás tuto péči zastává ošetřovatel a líheň,“ popisuje první dny mláďat ošetřovatel plazů Pavel Javůrek.

Krokodýly čelnaté má zahrada od roku 1992. Tehdy získala ze Dvora Králové dospělý pár – samce má doposud. „V roce 2013 vyměnil samici a od roku 2015 k dnešnímu dni úspěšně odchovali 20 mláďat,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská s tím, že jména rodičů jsou příznačná pro oblast výskytu ve volné přírodě - Siera a Leone.

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Tam se skrývá v doupatech mezi kořeny stromů zanořenými do vody. Dorůstá maximálně dvoumetrové délky.

„Ve volné přírodě nežije rodičovský pár společně a o hnízdo se stará pouze samice. Společnost vyhledává pouze v období páření,“ představovala druh.

O český název krokodýlího druhu s noční aktivitou se zasloužilo pro něj typické vystouplé čelo. Svou potravu loví v noci u břehu prudkým pohybem tlamy do strany. „Coby masožravé zvíře nepohrdne rybami, plazy, korýši, drobnými savci, případně mršinami,“ popisovala Gronská.

Nejvíce je ohrožen lovem místních domorodců pro maso a ztrátou přirozeného biotopu, v důsledku masivního odlesňování.

Pro druh je typické, že samice ve volné přírodě na počátku období dešťů staví v blízkosti vody kopcovitá hnízda. Ta jsou tvořena vlhkou, rozpadající se vegetací, která produkuje teplo v důsledku tlení a vejce jsou tak jakoby v inkubátoru. Samice kladou nejčastěji kolem 10 vajec.

„V tomto období bývá samice velmi agresivní. Před vylíhnutím vydávají mláďata ve vejcích kvákavé zvuky. Po vylíhnutí je bere samice do vody, kde je hlídá. Matka svá mláďata střeží jak v období inkubace, tak i nějakou dobu po narození,“ informovala mluvčí zoo.