Od středy si lidé mohou koupit květiny symbolizující Vánoce v Galerii Caesar na olomouckém Horním náměstí a v přízemí Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

„Máme čtyři desítky velkých a tři malých květin. Vloni byl obrovský zájem, tak doufáme, že lidé přijdou i letos v hojném počtu a podpoří dobrou věc," uvedla Jarmila Laštůvková z Galerie Caesar, která každoročně podporuje projekt organizovaný Sdružením Šance – sdružení rodičů a přátel hematologicky a onkologicky nemocných dětí. Letos již popatnácté.

Upozornila, že zájemci jen momentálně musejí do galerie přes restauraci. „Zábradlí kolem této části radnice působí dojmem, že galerie je uzavřena, ale není," poukázala na drobnou komplikaci pro příchozí.

Vloni sbírka vynesla rekordních 1 373 330 korun.

„Stejně tak letošní výtěžek zůstane v regionu a bude využitý na humanizaci dětského hemato-onkologického oddělení, na sociální pomoc rodinám a to na platbu poplatků za pobyt v nemocnici za dítě a za matku v délce 90 dní a na financování rekondičních pobytů pro malé pacienty po léčbě," informovala koordinátorka sbírky Vánoční hvězda Eva Dvořáková.

Prodej Vánoční hvězdy v olomoucké Galerii Caesar

Vánoční květinu prodávají vyléčené děti a jejich rodiny, zdravotní personál, přátelé sdružení a dobrovolníci. Kromě Galerie Caesar a Dětské galerii v přízemí Dětské kliniky FNOL bude v nadcházejících dnech k dostání v obchodě BioNaturae na Horním lánu12, první prosincový víkend v obchodních centrech Haná a Olympia.

V Litovli bude prodej pro veřejnost v pátek 30.listopadu v Městském klubu.

Na hemato-onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc se léčí děti s nádorovými onemocněními krvetvorby – leukémie či lymfomy.

Malí pacienti stráví v nemocničním prostředí v průměru osm měsíců.

Olomouckým specialistům, jejichž výsledky jsou uznávány nejen v Česku, ale i za hranicemi, se daří zcela vyléčit v průměru 89 procent dětských pacientů s maligním onemocněním krvetvorby.