Po letních prázdninách se středoškoláci s transparenty sešli v pátek 20. září na Dolním náměstí, odkud nejprve zamířili na obchůzku městem.

Poté se u Mariánského sloupu vystřídalo několik řečníků z řad pozvaných hostů i stávkujících studentů. Mezi nimi například pedagog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Tomáš Daněk.

„Je to téma, které se týká nás všech, naší budoucnosti. Hovoří se o něm málo a ještě ne moc pozitivně. Vážím si toho, že těm dětem to není lhostejné. Mohly by se bavit tisíci jinými způsoby, ale jsou tady a snaží se to téma povznášet. A to je super,“ svěřil se Deníku.

Food festival. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na extrémní jídlo, piknik na náměstí i řež v kleci

Snahou středoškoláků je zapojit do protestů veřejnost i studenty vysokých škol. To se možná už brzy podaří. Po hlavním programu pátečního protestu se na náměstí uskutečnila organizační schůzka, která by měla vést ke vzniku olomoucké sekce Univerzity za klima.

„V tuto chvíli je to hlavně pražská a brněnská iniciativa. Univerzity by měly hrát klíčovou roli v celém tomhle hnutí za klimatickou spravedlnost,“ má jasno Martin z Univerzity Palackého.

Studenti olomouckých škol zatím termín dalších protestů v rámci Fridays for Future neznají. Svoji snahu ale vzdát nehodlají.

„Něco se přes léto přece jen změnilo. Různí lidé nám vyjadřují podporu, chtějí se k nám přidat. O klimatu se více mluví, píše. Na toto téma se konají nejen protesty, ale i konference, veřejné diskuze,“ všimla si rozdílu za uplynulý půlrok Anita Řezníčková.

Její slova potvrdila páteční účast, několik desítek studentů přišli podpořit vyučující i lidé z řad veřejnosti. Další podobné setkání by se mělo uskutečnit během podzimu. 

Náměstí Republiky v Olomouci je týden zavřené pro parkování.
Na náměstí Republiky se nesmí parkovat. Přibyly lavičky i "křesla"