Na Horním náměstí se k protestujícím s transparenty a vlajkami připojili další nespokojení Olomoučané, aby společně podpořili celostátní akci pořádnou spolkem Milion chvilek pro demokracii.

Za hlasitého pískotu a provolávání výzev jako „Žádáme odstoupení ministryně Čapího hnízda Benešové“, „Žádáme přijetí sedmi pojistek pro nezávislost justice“, „Vyzýváme Andreje Babiše, aby se neschovával a obhájil své kroky v televizním duelu s Mikulášem Minářem“, „Máme toho dost“, „Nejsme slepí“, vyrazily na dvě desítky demonstrantů z Žižkova náměstí třídou 17. listopadu k justičnímu paláci na třídě Svobody.

Zde organizátoři protestu na podporu nezávislé justice symbolicky korunovali jednu z dvojice lvích soch stojících u vchodu do budovy olomouckého okresního soudu.

Investor zatím veřejnosti nepředstavil přepracovanou podobu výškové budovy Šantovka Tower. Kritici věžáku v blízkosti historického centra Olomouce pracují s touto podobou
Šantovka Tower: opozice obvinila úředníky z průtahů

„Je mi úplně jedno, že prší. U nás doma se politika pana Babiše hodně rozebírá, protože obtěžuje tátu, který je podnikatel. Od EET přes hlášení po to, jak Agrofert má dotace a menší podnikatelé jsou znevýhodňováni,“ vysvětlovala účast na protestu šestnáctiletá Hana, která se v průvodu ochotně chopila krabice s pozvánkami na největší demonstraci od roku 1989 naplánovanou na příští úterý na Václavské náměstí v Praze.

"Nemůžu se už na to dívat, tak jsem tady. Babiš si dělá, co chce. Obávám se o justici, aby si ji nepodmanili," přidala se osmasedmdesátiletá paní Marta z Olomouce.

Eurovolby. Ilustrační foto
Eurovolby v Olomouci vyhrálo ANO před Piráty a ODS

Na Horním náměstí protest podpořili krajinný ekolog Bořivoj Šarapatka, děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého Zdenka Papoušková a olomoucká organizátorka studentské iniciativy Fridays For Future, která poukazuje na nečinnost politiků v ochraně klimatu.

„Jak je vidět, lidé chtějí chodit, a to bez ohledu na počasí. A dobře vědí, proč jsou tady,“ ocenil zhruba tři desítky promáčených účastníků pochodu a závěrečného mítinku v centru města.

Obavy, že nová ministryně spravedlnosti bude spojenkyní stíhaného Babiše a prezidenta Miloše Zemana, přiměly v úterý k protestu občany i na dalších místech na Olomoucku. Připojili se lidé v Litovli i Šternberku.

Koncert Sbohem pane ministře v proluce Muzea umění Olomouc.
Koncert v Olomouci podpořil demisi Staňka. Choval se ostudně, řekla Pecková