V panelu usedli rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar, hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil, podnikatelka Petra Plemlová a umělec Yemi A. D. Akci, jejímž partnerem byl Deník, moderoval Aleš Vojíř.

Diskutující poukázali na výhody i nevýhody členství v Evropské unii.

„Pro mě má Evropská unie smysl jenom tím, že můžeme volně cestovat. Už nemusíme stát fronty na razítka, abychom mohli jednou za rok vyrazit do Bulharska,“ řekl Yemi, který se o den dřív zrovna vrátil z Nigérie, odkud pochází jeho otec. Vzápětí však dodal, že on osobně žádosti o výjezdní doložky řešit nemusel. Narodil se totiž v roce 1981, osm let před Sametovou revolucí.

„Tu dobu jsem zažil jen krátce, teď už si naštěstí můžu vycestovat kdy chci a kam chci,“ dodal.

Nejčastějším řečníkem, který odpovídal na dotazy lidí přítomných v sále Vlastivědného muzea, byl Radek Špicar. Mrzí ho, že Evropská unie má v České republice buď špatnou pověst, nebo je lidem lhostejná. Spolu s ostatními se shodli, že za to může i nedostačující propagace EU.

„Díky eurozóně mohou lidé pracovat a studovat v zahraničí. Češi si to neuvědomují, ale bez Evropské unie by se nám nežilo tak dobře jako nyní. To ostatně už poznávají lidé ve Velké Británii, které hrozí brexit. Snad to u nás takhle daleko dojít nenecháme,“ doufal Špicar.

Ministr kultury Antonín Staněk u modelu SEFO od architekta Šépky
Umělci proti Staňkovi. Petice žádá jeho odvolání, osobnosti podpořily muzeum

Petra Plemlová ve své firmě Unuodesign zaměstnává desítky švadlen cizí národnosti, převážně z Polska a Ukrajiny. Za levnou pracovní sílu je ráda.

„Podnikání je díky EU jednodušší. Hodně se tu řeší třeba přijetí eura. Musím říct, že moje zaměstnankyně nechtějí výplatu v eurech, chtějí evropskou výplatu. A to je rozdíl,“ poukázala na nerovné podmínky v rámci unie. S tím souvisí i dvojí kvalita potravin. „Cestuji hodně. Když si ten samý výrobek koupím třeba ve čtyřech zemích, ten český je na tom nejhůře. Buď není tak dobrý, nebo má úplně jiné složení,“ potvrdil Yemi.

Jaroslav Miller se vrátil k brexitu a vysvětlil, jak odchod Británie z EU ovlivní Univerzitu Palackého.

„Spolupracujeme se zahraničními univerzitami a institucemi. Všechny naše projekty by to ohrozilo, museli bychom vyjednat nové podmínky,“ zapojil se do diskuze a poukázal i na čím dál oblíbenější Erasmus, díky kterému zdejší studenti jezdí do zahraničí a zahraniční do České republiky.

Do zhruba dvouhodinové diskuze se zapojila i veřejnost. Přítomní si nechávali vysvětlit, potvrzovat či vyvracet různé dezinformace a mýty o Evropské unii. Většina účastníků akce zvedla ruku pro setrvání v EU. 

Jarní etapa výstavy Flora Olomouc.2019
VIDEO: Jarní Flora láká tisíce lidí. Podívejte se do aleje i pavilonu