Nová oddělení by měla vzniknout v mateřské škole Řezníčkova v Hodolanech a ve školce Michalské stromořadí u vstupu do Bezručových sadů.

„Hledali jsme takové řešení, které by bylo ekonomicky i funkčně co nejefektivnější. Dvě nová oddělení by mohla vzniknout v mateřské škole Řezníčkova. Základní a mateřská škola sídlí ve dvou budovách, v přízemí menší budovy už teď fungují dvě oddělení a dvě horní patra byla doposud využívána pro první třídy, které se ale od 1.září přesunou do hlavní budovy. Studie umožňuje poměrně jednoduše rekonstruovat patra na dvě oddělení s kapacitou padesát šest míst,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Navýšení kapacity nabízí i mateřská škola Michalské stromořadí, kde by bylo možné využít půdní prostor pro vybudování nového oddělení.

„Ve školce funguje jedno oddělení, ale součástí budovy je rozsáhlá, více než dvě stě metrů velká půda, která je nevyužitá. Studie umožňuje prostor přebudovat na nové oddělení s kapacitou dvacet osm míst. Oddělení by bylo samostatně přístupné,“ popsal náměstek záměr.

Navýšení počtu míst v mateřince vítají, snaží se o to už několik let.

„Usilujeme o to asi patnáct let, je to krásná půda, krásný prostor,“ reagovala bývalá ředitelka mateřinky Věra Chlupová.

Náklady na vybudování nových oddělení v MŠ Řezníčkova se podle předběžných odhadů pohybují ve výši 5,5 milionu korun a 3,9 milionu korun u MŠ Michalské stromořadí.

Realizační náklady na obě mateřské školky pak mohou být z osmdesáti pět procent pokryté dotací Regionálního operačního programu Střední Morava.

„MŠ Řezníčkova by tak mohla nová oddělení otevřít od 1. ledna 2013, MŠ Michalské stromořadí od 1. září 2013,“ doplnila mluvčí města Jana Doleželová.

130 nových míst v Holečkově a Jílové

Radnice bude investovat do navýšení počtu míst ve školkách i letos. Například v mateřinkách Holečkova a Jílová nechá zřídit do začátku příštího školního roku zhruba sto třicet nových míst.

Město se snaží rozšiřovat kapacitu mateřských škol, protože nepokrývají současnou poptávku.

Letos u zápisů do olomouckých mateřských škol neuspělo z kapacitních důvodů zhruba 450 dětí, což je zhruba stejně jako loni.

SOUVISEJÍCÍ: Na 450 dětí v Olomouci školka nezbyla, nastupuje nejsilnější ročník