Miminka mohou poslouchat příběhy O Červené Karkulce, O kůzlátkách, O budce i novější pohádky Marie Kubátové, Jindřišky Ptáčkové, Ljuby Štíplové a Eduarda Petišky.

Nahrávka, která vznikla z iniciativy sestřičky Slávky Kubesové Markové, je jednou z forem takzvané muzikoterapie – vědecky ověřené metody, díky níž zdravotníci už řadu let navozují u dětí pocit bezpečí a klidu.

Zdroj: Youtube

„Snažili jsme se, aby výběr pohádek byl co nejpestřejší. Díky tomu se bude atmosféra a nálada trochu měnit a pohádky budou pro děti pohlazením,“ popisovala.

Muzikoterapii uplatňují na oddělení několik let, a to díky iniciativě primáře Lumíra Kantora, který je jejím velkým propagátorem.

„Zhruba od dvacátého týdne těhotenství má dítě funkční sluchový aparát a vnímá zvuky. Slyší tlukot srdce matky a dokáže rozpoznat její hlas. Tyto zvuky v něm vyvolávají pocit bezpečí a pohody. Po porodu, který je pro každé miminko velkým stresem, především narodí-li se předčasně nebo s nějakým zdravotním handicapem a je po porodu odděleno od matky, dokáže muzikoterapie tyto stresy zmírnit,“ vysvětlil Kantor.

Ocenění za nejlepší motto si v pátek na radnici převzala Helena Kociánová (vpravo) i rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller (uprostřed)
Olomouc má nové motto města. Jak se vám líbí?

Nejlepší je hlas rodičů

Nejlepší muzikoterapií je podle Kantora samotný hlas rodičů.

„Někteří rodiče na našem oddělení zpívají nebo čtou knížky miminkům v inkubátoru. Pokud nemohou za dítětem přijet, pak mohou muzikoterapii nahrát ve formátu mp3 a sestřičky ji pak dětem pouští přes drobné reprobedny přímo do inkubátoru,“ doplnil primář.

Díky pohádkám vyprávěným Petrem Kubesem bude možné zahájit muzikoterapii také u dětí, jejichž rodiče vlastní nahrávku pořídit nemohou.

Miminkům je na oddělení budou pouštět po domluvě s rodiči a za předpokladu, že budou chtít muzikoterapii využít.

Kouzlo pohádkových příběhů tak pomůže léčit i nejmenší a nejzranitelnější děti,“ uzavřel primář Kantor.

FN Olomouc mění matrace na osmnácti klinikách.
Olomoucká fakultka mění stovky matrací, poskytnou větší komfort
Dětem, která stráví Vánoce v nemocnici, nadělili dárky vojáci aktivních záloh.
Záložáci udělali dětem ve fakultce Vánoce, na dárky se složili