Padající větve naštěstí nikoho nezranily.

Škody způsobené pondělním náhlým přívalem sněhu a také dalšími vlivy počasí na městské zeleni mohou jít podle odboru životního prostředí ke stovkám tisíců korun.

Podle vedoucího odboru životního prostředí Petra Loyky jsou stromy poškozené pondělním sněžením na celém území města.

„V krátkém časovém úseku napadlo až 20 centimetrů sněhu, který se po zvýšení teploty stal těžký, zcela nasáklý vodou. Některé dřeviny a jejich části tento nápor nevydržely. Lámou se a praskají," sdělil Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu, kterého Deník zastihl při kontrole spadlého porostu na ulici Schweitzerova.

Pracovníci jmenovaného odboru zjistili havarijní stav dále například na ulicích Heyrovského, Kmochova na ulici Tovární či na Nové Ulici.

„V současné době probíhá na území města souhrn škod a jejich postupné odstraňování. V případě, že bude nutné torza natolik poškozených stromů vykácet, mohu všechny ubezpečit, že následně zajistíme náhradní výsadbu," podotkl Petr Loyka.

Kontroly se nevyhnuly ani městským parkům. Haluze padaly ve Smetanových a Bezručových sadech a v Botanické zahradě.

„Spadlo velké množství větví různých velikostí. V Bezručových sadech se vyvrátil strom a také keře, které neustály těžký sníh. V případě ulomení větších větví bude třeba dalšího odborného prozkoumání," sdělila Naďa Krejčí, provozní náměstkyně Výstaviště Flora Olomouc.

Za padání stromů může počasí

Za lámání větví a praskání stromů může podle Loyky vývoj počasí.

„V posledních letech se prakticky střídá pouze léto se zimou. Objevují se vysoké výkyvy teplot a krajní situace jako jsou náhlé přívaly deště či naopak extrémní sucho. Příroda bojuje i sama se sebou navzájem, jako tomu bylo v případě pondělního vydatného sněžení, jehož důsledkem došlo k následnému havarijnímu stavu dřevin," uzavřel Petr Loyka.

Pro tuto chvíli není výčet škod na jehličnanech a listnáčích rostoucích na pozemcích města definitivní.

„Prozatím je odhaduji řádově mezi desítkami až stovkami tisíc korun," naznačil vedoucí odboru životního prostředí.

Naopak ředitel Lesů města Olomouce David Janásek sdělil, že lesní porost ve správě organizace neutrpěl v souvislosti s pondělním sněžením žádné škody.

Situaci by neměli podcenit majitelé vrostlých porostů na soukromých pozemcích. V případě pochybností či zjištění havarijního stavu jim poradí na jmenovaném magistrátním pracovišti, a to na telefonech 588 488 312, 588 488 102, 724 534 938 a 606 656 348.

Moravský Beroun byl bez proudu

Polámané větve a stromy trhaly vedení a vodiče elektrického proudu.

Nejzásadnější závada v okrese byla nahlášena v úterý v 8.45 hodin. Bez energie byl kvůli spadenému elektrickému vedení Moravský Beroun, Domašov nad Bystřicí, Norberčany, část Libavé a menší části jmenovaných obcí.

„Poruchu jsme lokalizovali v 9.24 hodin. Od té doby byla dodávka na většině míst obnovena, v ostatních oblastech k obnovení došlo během dne," uvedl Jaroslav Jurča, mluvčí společnosti ČEZ.