Obchod s nevšedním vínem najdete v ulici 8. května, naproti kostela sv. Mořice. 

Až dosud mělo Arcibiskupské zámecké víno prodejnu pouze v Kroměříži.

Na dopoledním slavnostním otevření nové vinotéce požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Olomoucké arcibiskupství je jediné v republice, které mešní vína vyrábí.

„Je to tradice už od roku 1266, kdy historické sklepy v Kroměříži založil biskup Schaumberk,“ řekl Graubner.

V Kroměříži také byla první vinotéka Arcibiskupských zámeckých vín.

„Naše arcibiskupství však funguje v Olomouci, takže jsem rád, že se to otevřením této prodejny propojí a můžeme nabídnout skvělé mešní víno i místním,“ dodal provozovatel Václav Tichý.

Přecházejí na biovína

Kromě mešního vyrábí i vína zemská a jakostní.

„Ne každá odrůda totiž dozraje do takové cukernatosti, aby z ní mohlo být víno mešní. Naší zvláštností je, že od loňského roku přecházíme na biovína, takže nepoužíváme žádné chemické přípravky. Místo toho se jako postřik používají třeba pomerančové oleje nebo mořské řasy,“ prozradil o výrobě sklepmistr Arcibiskupského zámeckého vína Milan Paleta.

Vzácnost? Sylvánské červené

„Naše nejčastější odrůdy jsou Rulandské šedé, Ryzlink rýnský nebo Tramín červený. Vracíme se ke starým odrůdám a teď chystáme také velkou vzácnost, je to pět set let stará odrůda zvaná Sylvánksé červené, kterou má v celé republice pouze jeden vinař,“ dodal Paleta.

Mešní víno musí být čistě přírodní a nesmí obsahovat žádné chemické přísady. Je zakázané mošty i víno přislazovat, takže se hrozny musí sklízet až při jistém stupni zralosti a cukernatosti.

Hrozny pro jejich výrobu musí pocházet z vlastních či pronajatých vinic a vybírají se pro ně jen takové polohy, kde je předpoklad jejich dobrého vyzrání.