Kolem dvou obdélníkových stolů se tlačila skupina lidí a sledovala, jak roboti postavení z lega plní v paralelním závodě za 150 sekund požadované úkoly. Zbořit stavbu, převézt kostky na určené místo, vytřídit je a podobně.

Soutěž First Lego League se hraje se po celé zeměkouli, pravidla jsou pro všechny stejná. Rozmístění a podoba úkolů je pokaždé nová, na přípravu mají týmy tři měsíce

„Jak vyjede ze základny, musí robot samostatně plnit úkoly. Když na něj soutěžící sáhne, dostává penalizaci," přiblížil pravidla člen týmu Kvantové limetky z olomouckého gymnázia Hejčín Dalibor Čásek.

S kamarády se po škole potkává třikrát týdně. Poslední dobou se stejně jako další skupiny chystali na soutěž.

„Skládá se ze čtyř částí, kterými jsou Robotgame, design robota, představení výzkumného úkolu a týmová spolupráce," vyjmenoval student disciplíny. Členy týmů jsou děti od 10 do 16 let.

Kvantové limetky se loni dostaly až do finále Evropy. Tam mají letos šanci zamířit děti ze skupiny CO3 z Gymnázia Jeseník, který postupuje do mezinárodního semifinále zemí Visegrádské čtyřky.

Na přírodovědecké fakultě se začalo v 9 hodin ráno a soutěž trvala přibližně do 14 hodin.

„Přijely týmy z celého Olomouckého kraje od Jeseníku po Slatinice. První se může probojovat až do světového finále," zmínil největší možný úspěch zapisovatel a rozhodčí Jiří Zacpal z Univerzity Palackého.