On-line studium je zdarma a přihlásit se může kdokoli, úspěšní účastníci získají certifikát s logem Nugis Finem a Univerzity Palackého. Kurz je už druhý v pořadí.

Spolek Nugis Finem, nezisková organizace zaměřená na inovace ve vzdělávání, patří v Česku k průkopníkům hromadných otevřených online kurzů. V angličtině se skrývají pod zkratkou MOOC.

„Chceme rozšířit právní povědomí české populace a poskytnout alternativní pohled na právní problémy oproti pohledům prezentovaným v médiích," řekl Jaroslav Krempl ze spolku Nugis Finem.

Kurz nazvaný Základní práva startuje 11. ledna a povede jej Maxim Tomoszek z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého.

Stačí se jen přihlásit na www.nostis.org.

Autoři kurz doporučují jak široké veřejnosti k získání obecného povědomí, tak i studentům práv, kteří hledají základní informace k tématu.

„Aktivity studentů si velmi cením. Výhodou tohoto typu vzdělávání je, že se informace snadno a rychle dostanou k široké veřejnosti," řekla děkanka právnické fakulty Milana Hrušáková.

Teorie i debata nad kauzami

Připravené jsou celkem čtyři týdny, tedy čtyři bloky výuky a na každý den studia jedno deseti až patnáctiminutové video.

„Na konci bloku musí studenti projít testem, který je ve formě kvízu, nebo napsat esej. Práce si budou mezi sebou navzájem opravovat. Na závěr kurzu pak účastníky prověří závěrečný test," vysvětlil Jaroslav Krempl.

První blok provede zájemce problematikou svobody projevu nebo práva na soukromí.

V dalších se bude rozebírat právo shromažďovací, základní práva a zdravotní péče nebo diskriminace.

Kromě teorie bude podstatnou část tvořit vždy debata nad aktuálními kauzami.

Chystá se i obchodní právo

Nejnovější kurz je v pořadí už druhý, který Nugis Finem připravil.

V květnu spolek spustil vůbec první český MOOC. Byl zaměřený na rodinné právo a využilo jej přes 3300 návštěvníků.

Už nyní studenti natáčejí další kurzy. V nejbližších měsících by chtěli zpřístupnit kurz zaměřený na obchodní právo nebo celouniverzitní kolekci krátkých kurzů k 70. výročí univerzity.

Nugis FinemSpolek Nugis Finem funguje rok. Úzce spolupracuje s Právnickou fakultou Univerzity Palackého a na jeho fungování se ve velké míře podílejí právě její studenti.

Spolek má dva hlavní pilíře své činnosti – jeden zaměřený na vzdělávání studentů právnických oborů vysokých škol, druhý orientovaný na vzdělávání široké veřejnosti.

Činnost spolku podporuje nadace Hugo Grotius.

Kurz najdou zájemci na www.nostis.org.