Podle hygieny, která za kouření v těchto provozovnách rozdala několik pokut, tím ale kavárník ze sebe nesejme zodpovědnost před zákonem. Poukazuje však na to, že stávající právní úprava není jednoznačná a ani postihy za její porušení nejsou dostatečné. To by se však mohlo změnit.

„Když jsme se servírky zeptali, jestli si můžeme zapálit, upozornila nás, že na vlastní riziko, protože v kavárně se správně kouřit nesmí,“ popisovala zážitek z obchodního centra na okraji krajského města sedmatřicetiletá Markéta z Olomouce.

„Přinesla nám popelník s tím, že nám propůjčují prostory k tomu, abychom si zapálili, ale pokud přijde vedení supermarketu nebo hygiena, pokutu budeme platit my. Zdálo se mi to divné, ale nejsem právník, tak jsme šli do jiné kavárny v obchodním centru, kde jsme si bez problémů zapálili,“ dodala.

Odvolání ministerstvo zamítlo

Na kouření v kavárnách v otevřených prostorách obchodních center se vztahuje novela takzvaného protikuřáckého zákona. Platí rok a půl.

Podle právního výkladu ministerstva zdravotnictví se vztahuje i na tyto provozovny, avšak kavárníci s tím nesouhlasí a opírají se o jiný právní výklad.

Opakované kontroly hygieny nic nezměnily. Kavárníci se proti sankci odvolali a ministerstvo jejich odvolání zamítlo.

„Kouří se nadále, i když zákon to zakazuje a my jeho dodržování kontrolujeme. Nějaké kličky, že host kouří na vlastní zodpovědnost, neobstojí. Umožnil mu kouřit? Donesl popelník? Provozovatel je ten, kdo zákon porušuje, pokud hosta vysloveně neupozorní, že kouřit nesmí, ten neuposlechne a zapálí si. V takovém případě by se měl obrátit na policii, která by přestupek měla vyřešit,“ reagovala Jitka Švecová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Kavárny si o kontrolách řeknou

Za porušování zákona hrozí provozovatelům desetitisícová pokuta.

„Provozovatelé raději riskují sankci, než zákaz kouření dodržovali,“ pokrčila rameny hygienička.

Sankce totiž není tak vysoká. Navíc zkušenosti hygieny ukázaly, že si provozovatelé o kontrolním tažení v obchodním centru dají vědět.

„Takže, když přijdeme do druhé, třetí kavárny, je vše v naprostém pořádku,“ poznamenala.

Hygienici by přivítali, pokud by norma neumožnila jiné výklady a hlavně hrozící postihy byly takové, aby se její porušování nevyplatilo.

„Do parlamentu by již brzy měl jít nový zákon. Je několik variant, jak by zákaz kouření mohl vypadat, ale měl by být jednoznačný: buďto se kouřit nebude vůbec nebo ano. Každopádně by měl násobně zvýšit pokuty. Ale uvidíme, jak nakonec bude schválen, zatím máme jen kusé informace,“ uvedla vedoucí odboru hygieny výživy Jitka Švecová.

Zdravotnický expert ODS Boris Šťastný navrhuje, že by se v restauracích nemělo kouřit od roku 2014. Pro úpravu má podporu vedení resortu zdravotnictví.