„Ryba je pěkná, velká. Na vánočním trhu jí bude určitě dostatek," uvedl v pátek dopoledne Martin Horák z rybářství v Nové Dědině.

Letošní výlov rybníka Hrubý je o týden dříve. „Není v tom nic, žádný vliv počasí nebo něco takového. Jen organizace ve firmě, která se zabývá i chovem hus a kačen, zkrátka s ohledem na martinskou husu, abychom vše v pohodě zvládali," poznamenal.

V Nové Dědině rybáři o víkendu nabídnou na stáncích několik druhů čerstvých ryb, ale také připraví tradiční speciality, včetně vynikající polévky. Horák odhadl, že vyloví tisíc metráků. „Přesně budeme vědět v neděli, až skončíme," uvedl.

Ryby nezdraží

Vyznavači tradiční štědrovečerní večeře mohou podle Horáka počítat s tím, že ryby nezdraží. Vloni stál kapr I.třídy 87 korun kilogram a za kilo výběrové ryby zákazníci zaplatili o deset korun více.

Většina produkce z chovných rybníků směřuje právě na vánoční trh. Část dodávají čeští rybáři do Německa, Rakouska, Polska, také na Slovensko. „I od zahraničních odběratelů slyšíme, že česká ryba je kvalitní a chutná," uvedl Martin Horák.

Hlavnímu producenti ryb jsou v Česku Jihočeši, ti určují cenu a jsou hlavními dodavateli.

„My, na Moravě, jsme takoví malí rybáři. Nikdo se nemusí bát, že by bylo ryb málo. Každý si bude moct vybrat," dodal Horák. Prodej mimo Vánoce? „Přístup k české rybě se zlepšil a konzumace se sice pomalu, ale zvyšuje. Prodej čerstvých ryb přímo na sádkách se zvedl," chválil zákazníky.