Místní i hosté musejí počítat s omezením parkování i objížďkami. VÍCE: Velká proměna centra Litovle, nová bude dlažba, zeleň i parkování

„Nedá se nic dělat teď. Turisty tak spíš lákáme na kola, do krásného okolí lužních lesů a na aktivní turistiku," doplnil litovelský starosta.

Letos se totiž návštěvníkům neotevře ani radniční věž, nejoblíbenější turistický cíl v Litovli.

Věž také čeká rekonstrukce, je ve špatném technickém stavu. Do obnovených prostor se bude možné opět podívat zřejmě až koncem roku.

Zašlé a nebezpečné

Věž už pracovníci odborné firmy vyklidili a všechno vybavení uložili ve dvoře radnice. Ve věži tak zůstaly jen vystavené věžní hodiny z roku 1727 a 1958.

„Technický stav interiéru věže je ve velmi špatném stavu. Elektroinstalace je nevyhovující, přístupové schodiště je prošlapané, navazující dřevěné schodiště nemá bezpečné zábradlí, ciferníky stávajících věžních hodin nejsou pro návštěvníky dostatečně viditelné. Ochoz má praskliny a špatnou dlažbu," vyjmenoval problémy starosta města Zdeněk Potužák.

„Jde o to, aby se památce vrátil pěkný historický ráz a také se zvýší bezpečnost," poznamenal. 

Věž prokoukne za 3 miliony

Podle statistik patří radnice k nejnavštěvo­vanějším památkám města. Věž pochází z 15. století a je nemovitou kulturní památkou. Turisté po jejích schodech šlapou nahoru hlavně kvůli výhledu, zajímavostí na trase je i drobná expozice, komůrka ponocného. Ta se otevřela před zhruba před dvěma roky.

„Je to nejnavštěvovanější památka. Kdo přijede do Litovle, chce jít na věž. Jednak z ní je krásná vyhlídka a také uvnitř věže je co k vidění. Letos budou turisté o památku ochuzeni," řekla manažerka Mikroregionu Litovelsko Eva Vaňková.

Město předalo staveniště odborné firmě v pondělí 19. května, do pěti dnů by se mělo začít pracovat. N

áklady na rekonstrukci se pohybují okolo tří milionů korun, město Litovel získalo na dotacích necelých dva a půl milionu korun. Zbytek platí ze své pokladny.