V porovnání s loňskem je sezona pro provozovatele příznivější. Minulý rok v tuto dobu už menší zimní areály kvůli nedostatku sněhu zavřely.

V některých střediscích doufají, že provoz udrží nejméně do konce března.

„Sníh napadl během pondělka a úterka, na Ovčárně máme nyní 120 centimetrů, v nížinách leží od desíti do 55 centimetrů na Červenohorském sedle. Na sjezdovkách to dohnali provozovatelé umělým sněhem. Z běžeckých stop je upravena například magistrála z Ovčárny ke Švýcárně," uvedl dispečer Horské služby Jeseníky Jaroslav Tejnský.

Kvalita sněhu je nyní podle horských záchranářů dobrá, například na Ovčárně leží prašan.

Dobré lyžařské podmínky potvrzují i provozovatelé z níže položených středisek.

„Povrch je kvalitní, bohužel lidí je poměrně málo, což je už pro březen typické. Tento týden máme na jarní prázdniny spádový jen okres Přerov. Počítáme, že v druhé polovině měsíce budeme v provozu spíš o víkendech, bude záležet na zájmu návštěvníků," řekl majitel areálu Proskil v Branné Rostislav Procházka.

Ještě příští víkend určitě

V Jeseníkách se bude lyžovat určitě do konce jarních prázdnin, což je ještě příští víkend, poté by už se zimní sezona začne chýlit ke konci.

Podle horských záchranářů se na tom zřejmě podepíše i avizované oteplení, které nejspíš i do hor přinese oblevu.

Oproti loňsku by se však na horách mělo lyžovat i tak déle.

Loni na začátku března leželo v nejvyšších partiích zhruba 40 centimetrů sněhu a jarnímu počasí vzdorovala už jen jediná běžecká trasa mezi Ovčárnou a Švýcárnou.

Některé menší areály už sezonu touto dobou sezonu ukončily.

„S návštěvností jsme spokojeni a doufáme, že poslední lyžování nabídneme ještě o velikonočních svátcích. Pak bude následovat odstávka lanovky a příprava na letní sezonu," konstatoval ředitel areálu K3Sport v Koutech nad Desnou Petr Marek.

V Jeseníkách stále platí druhý lavinový stupeň z pětibodové škály. Horští záchranáři však předpokládají, že se ještě před víkendem stupeň výstrahy zvýší.

Lidem proto doporučují obezřetnost. Lavinové katastry se nacházejí ve Velkém  a Malém kotli, žlebech vrcholu Kamzičník, Červené hory a žlebu u pramene Moravy v oblasti Králického Sněžníku.