„Jde o budovy, které při tragédii vojáci vypálili. V současné době jsou už tři domy hotovy. Zbylé úpravy bychom chtěli ukončit na začátku července," řekl starosta Luké František Lakomý.

Přesné půdorysy vyznačí pomocí betonu a vápencové drti, aby si lidé mohli prohlédnout, kde domy v minulosti stály a jak byly veliké. Celková cena úprav se vyšplhá k jednomu milionu korun, který obec získala od krajského úřadu.

Hrobodomy v Javoříčku návštěvníky upozorní na tragickou událost, kdy protipartizánské nacistické komando v roce 1945 vypálilo téměř celou vesnici a zavraždilo osmatřicet lidí.

Muže, kteří se v té době v osadě nacházeli a měli více jak patnáct let, vojáci zastřelili. Některé ubili v hořících staveních. Nejmladšímu bylo patnáct let, nejstaršímu šestasedmdesát.

Ženy a děti musely osadu opustit. O dva dny později muži z okolí vykopali hlubokou jámu, společný hrob, kam oběti uložili.

Na každého z popravených mužů položili smrkovou větvičku. V Olomouckém kraji patří do sdružení Iniciativa pro podporu vypálených obcí Javoříčko, společně se Zákřovem a Novým Malínem.

(kap, luc)