„Pojďte, pojďte! Čekáme na vás," pobízela Vladimíra Fialová všechny, kteří opustili autobus a přicházeli ke skupině místních. Nebránili se. Naopak.

Dostali tedy do rukou zpěvník a spustili. „Nesem vám noviny..," napověděli zpěvákům začátek první koledy členové sboru.

Z elektrických kláves položených na školním stole umístěném na chodník mezi obecní úřad a hlavní silnici se v tu chvíli ozvaly první tóny.

„To si sami nachystali. I texty namnožili," špitl místostarosta Milan Vysloužil.

Být společně u toho, když Česko zpívá koledy, se nakonec rozhodlo přes sedmdesát Horečáků.

Nechali běžet seriály, přerušili předvánoční smýčení domácností, aby společně pár minut postáli u svítícího stromečku a zanotovali si známé koledy.

„Okna už mám umytá, uklízela bych kredenc. To počká. Ráda si zazpívám a sejdu se sousedy," usmála se Anna Frantová, která s Deníkem zpívala i vloni.Horka nad Moravou. Česko zpívá koledy 10.12.2014

Přes sedmdesát lidí? Nádhera

Přišla i sedmasedmde­sátiletá Marie Sklenářová. „Byla bych doma sama, jenom s pejskem. Tak si zazpívám a sejdu se s lidmi," svěřila se jedna z nejstarších účastnic horeckého zpívání.

Místostarosta byl rád, že nakonec dorazila. „Poslední dobou ji nepotkalo nic dobrého. Jen kruté rány," zašeptal do poslední sloky koledy Pásli ovce valaši.

Ukázali se nejen senioři, ale i rodiny s nejmladšími obyvateli vesnice. „Přišli jsme hlavně kvůli dětem, ať jim předáváme krásnou tradici," ocenila zpívání podpořené regionálními Deníky Veronika Veverková.

„Je to moc pěkná adventní akce a v Horce v tomto čase největší," dodala při pohledu na rozcházející se dav lidí. „Že nás bylo přes sedmdesát? Nádhera!," hodnotila účast Vladimíra Fialová.

„Už víte termín na příští rok?" zajímala se sotva klávesy na ulici ztichly. „Budeme se těšit," loučila se organizátorka, která obec do projektu regionálního Deníku přihlásila.