Šest dospělých mužů a trojice dětí, kteří si rádi smlsnou na tradičních syrečkách, se zapojili do klání o Přeborníka obce Hněvotín.Soutěž v pojídání tvarůžků v Hněvotíně - Vítěz kategorie Libor Blaťák se svým pohárem. Deset kousků tvarůžků snědl za 4:07.

„Soutěž pořádáme už třetím rokem. Dříve se konala v létě během sportovního dne, letos jsme tradici pozměnili," vysvětlila Naďa Krejčí, která akci moderovala.

„Můžete tvarůžky zapíjet pivem, mlékem nebo přinejhorším vodou," lákala žena potencionální soutěžící.

A hned první dvojice jedlíků nasadila vysokou laťku, vlastně tu nejvyšší.

Nastoupil v ní totiž před tácky s populárním sýrem Libor Blaťák, který s časem čtyři minuty a sedm sekund nenašel přemožitele.

„Nijak jsem netrénoval a vlastně jsem se zúčastnil poprvé. Tvarůžky mám ale moc rád, vždycky když je uvidím, dostanu na ně chuť. Tak to bylo i dnes. Obvykle si je ale dávám ještě s máslem a trochu si je posolím," svěřil se nový syrečkový král a poznamenal, že k pití si dává k sýrové pochoutce mléko.

Vanesska to dokázalaSoutěž v pojídání tvarůžků v Hněvotíně - Vítězka dětské kategorie desetiletá Vanesska Hanáková.

Děti dostaly o něco menší porci, měly sníst pět kousků tvarglí.

To dokázala v konkurenci jednoho chlapce a dívky jenom Vanesska Hanáková.

„Už jednou jsem závodila v podobné soutěži. Tenkrát jsem měla sníst co nejvíc tuňákové pomazánky. A ta je zároveň mým oblíbeným jídlem," řekla dívka, která chodí do čtvrté třídy.

Patrik radši špagety

„Mně tvarůžky moc chutnají, ale všech pět kousků jsem nesnědla, jeden mi chyběl," řekla desetiletá Johanka Pospíšilová z Hněvotína. Svého soka, o rok mladšího Patrika Plisku ale porazila.

„Já jsem nedojedl dva, ale to nevadí. Příští rok to zkusím znova," neztrácel optimismus chlapec, který si nejraději pochutnává na špagetách. Na rozdíl od svých dětských soupeřek se pokoušel sousta spláchnout limonádou, nikoli mlékem.

Syrečky vystřídal kočárSoutěž v pojídání tvarůžků v Hněvotíně - Příjezd historického kočáru, který dorazil do obce kolem půl páté odpoledne.

Hněvotín je kolébkou syrečků a zastupitelé se lidem snaží podobnými akcemi nebo články v místním občasníku tuhle skutečnost připomínat. Hanácká pochoutka nechybí ani v hospodském menu.

„V Hněvotíně se dělaly tvarůžky skoro v každém stavení, bylo to levné a jednoduché jídlo. Vozily se až na císařský dvůr," připomněl místostarosta Miloslav Antl, jenž přišel v historickém kostýmu.

Jakmile přebor skončil a výherci si odnesli své odměny, v obci se zastavil kočár tažený koňmi z Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem. Ten během soboty dokázal projet šedesátikilome­trovou trať vedoucí šestnácti obcemi, čímž symbolicky otevřel novou turistickou sezonu muzea.