V Hněvotíně se totiž poprvé konaly vepřové hody se zabíjačkou a po jelitech, tlačence a jitrnicích se jen zaprášilo.

„Už před dvěma lety jsme koketovali s myšlenkou, že podobnou akci uděláme a letos jsme se k tomu konečně odhodlali. Vlastně nás k tomu dotlačili naši starší obyvatelé a rádi bychom z toho udělali tradici,“ prozradil hněvotínský starosta Jaroslav Dvořák.

Den předem tak místní řezník se svými pomocníky chystal jelita, jitrnice, paštiku, ovar, huspeninu, které se na Hané říká koty, taky pečený jelitový a jitrnicový prejt s panenkou.

V sobotu se pak vařily polévky a udily klobásky a žebra. Před zbrojnicí se bouralo prase.

„To jsme přivezli už zabité. Chceme hlavně dětem ukázat, jak se co z čeho dělá a taky, aby věděli, že se kdysi z prasete spotřebovalo úplně všechno. Vyhodily se jen štětiny a kosti. A je vidět, že je zájem velký, přijeli i lidé z okolních vesnic,“ doplnil starosta.

Z nedalekého Lutína přijel Alois Hrubý. „Přišel jsem se podívat na zabíjačku, jestli tady budou nějací známí a taky kolik je tady lidí. Akce je to skvělá, bylo by super, kdyby se z toho stala tradice,“ řekl muž.

Takový zájem nečekali

Do Hněvotína zamířila i Lucie Zapletalová, která přijela z Přestavlk u Tršic. S porážkou pašíka má bohaté zkušenosti, u nich doma se totiž na zabíjačku chystají každý rok.

„Přijeli jsme sem za rodinou a přišli jsme se na hody podívat. Myslím, že je to skvělá akce. Lidé vidí, že je za tím vším i ta práce a já takovou akci vítám,“ řekla.

Vepřové hody začaly ve dvě hodiny a po zhruba půl hodině už bylo to hlavní vyprodáno. Zbyly jen prázdné plechy.

„Nečekali jsme, že to bude tak rychle pryč, jinak bychom toho nachystali daleko víc. To, co jsme měli bylo z jednoho celého prasete, příští rok se toho musí udělat víc,“ doplnila Pavla Hluší s tím, že na ty, kdo zůstal, ale čekaly ještě voňavé vdolky, paštika, klobásky, uzené a vařil se další kotel polévky.